Izmjene Zakona o najmu stanova: rješava se problem star 20 godina

Pixabay
Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izradilo je Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o najmu stanova koji se nedavno našao na dnevnom redu sjednice Vlade te je upućen u Sabor

Novi Prijedlog Zakona o najmu stanova trebao bi riješiti problem koji potječe iz 1998. godine i postići ravnotežu između sukobljenih interesa najmodavaca i najmoprimaca, kao i ispuniti obveze iz spora pred Europskim sudom za ljudska prava.

Ministarstvo je istaknulo kako su glavne zamjerke Europskog suda za ljudska prava bile neogračeno trajanje ugovora o najmu, nepostojanje procesnih jamstava koja bi omogućila vlasnicima stanova da zaštite vlastite interese, te niska najamnina koja je u nesrazmjeru s visinom tržišne najamnine.

“Vlasnici stanova (najmodavci) dobivaju točan dan kada mogu u potpunosti slobodno raspolagati svojom nekretninom, a do tada im se postupno povećava zaštićena najamnina, smanjujući jaz u odnosu na tržišnu. Zaštićeni podstanari pet godina zadržavaju status zaštićenog najmoprimca i nakon toga, još pet godina dobivaju državnu subvenciju pri plaćanju tržišne najamnine”, stoji u priopćenju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Novi prijedlog Zakona o najmu stanova propisuje i pravo na subvenciju slobodno ugovorene najamnine onim najmoprimcima čiji je neto dohodak po članu domaćinstva jednak ili manji od polovine prošlogodišnje prosječne plaće u Hrvatskoj.

Izvor: tportal