Iz HGK poručili da se hrvatsko gospodarstvo može uključiti u izgradnju Pelješkog mosta

YouTube
Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj je istaknula da kineski izvođači u svakom slučaju moraju računati na hrvatske kompanije i na domaću radnu snagu, materijale, opremu te ostalu infrastrukturu potrebnu za taj projekt

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su u srijedu poručili da se hrvatsko gospodarstvo može uključiti u izgradnju Pelješkog mosta svojom operativnom i građevinskom industrijom, brodogradnjom i uslugama iz sektora trgovine i turizma.

Procjenjuju da bi domaće kompanije, prema dosadašnjim iskustvima s kineskim izvođačima na europskim gradilištima, mogle isposlovati i do 40 posto udjela u realiziranju projekta vrijednog 2,08 milijardi kuna.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj je istaknula da kineski izvođači u svakom slučaju moraju računati na hrvatske kompanije i na domaću radnu snagu, materijale, opremu te ostalu infrastrukturu potrebnu za taj projekt. Dodala je kako smatra da hrvatske tvrtke mogu dobiti znatan udio poslova ako se uz Vladinu pomoć dobro obave pripremne aktivnosti.

Čagalj je zaključila da prilike za suradnju treba tražiti u inženjerstvu, uslugama visokokvalificiranog stručnog osoblja, tehničkom savjetovanju te stručnom nadzoru i istaknula da će HGK nastojati okupiti što veći broj zainteresiranih tvrtki kako bi hrvatsko gospodarstvo bilo uključeno u što većem obujmu.

Hrvatske ceste su za gradnju Pelješkog mosta odabrale ponudu kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation vrijednu 2,08 milijardi kuna, a gradnja bi trebala trajati oko tri godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je u ponedjeljak najavio da bi se potpisivanje ugovora o gradnji mosta trebalo obaviti za 15-ak dana.

Izvor: Energypress