I. izborna jedinica: crème de la crème?

Flickr / Facebook (Možemo! – politička platforma; Dalija Orešković; Marija Selak-Raspudić; Blok za Hrvatsku)

Ova je izborna jedinica tradicionalno sklonija ljevici i lijevim opcijama te bi takva situacija trebala biti i ovog puta

I. izborna jedinica u javnosti nosi naziv tzv. „elitne jedinice“ zbog toga što se u njoj često natječu lideri glavnih političkih opcija u Hrvatskoj te najizgledniji kandidati za poziciju premijera. Tako je i ovaj put. Andreju Plenkoviću direktno se suprotstavlja Davor Bernardić te birači imaju mogućnost, barem do određene mjere, direktno izraziti svoju preferenciju za poziciju budućeg predsjednika vlade.

Inače, I. izborna jedinica obuhvaća centar Zagreba te još neke zagrebačke predjele poput Črnomerca, Maksimira, Vrapča, Trnja ili dijela Trešnjevke. Također, u I. jedinicu spada i mali dio (sjeverozapadni dio) Zagrebačke županije (npr. Bistra i Zaprešić). Ova je izborna jedinica tradicionalno sklonija ljevici i lijevim opcijama te bi takva situacija trebala biti i ovog puta.

Restart koalicija po svemu sudeći će proći puno bolje negoli HDZ, a pravo osvježenje izbora u ovoj izbornoj jedinici trebala bi biti koalicija okupljena oko platforme Možemo! koja se nada jako dobrom rezultatu. Izborni prag mogli/trebali bi preći i Domovinski pokret i Most, a tomu se nada i koalicija liberalnih stranaka (Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom).

Bero želi dokazati svima da nije (potpuno) nesposoban

Restartova lista u I. izbornoj jedinici koju, očekivano, predvodi Davor Bernardić trebala bi odnijeti pobjedu i po broju osvojenih glasova i po broju osvojenih mandata. Ipak, rezultat će po svemu sudeći biti slabiji (i to dosta) od onog koji je ostvaren prije 4 godine kad je listu koalicije predvođene SDP-om predstavljao sadašnji hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

SDP i partneri su najviše izgubili zbog jačanja, pogotovo u Zagrebu, konkurencije s lijeva (o čemu ćemo detaljnije u nastavku), ali nije pomoglo Berino slaganje listi koje je i u I. jedinici obilježeno brojnim upitnicima. Koalicijskim partnerima ustupljena su izrazito visoka mjesta (Anka Marak-Taritaš iz GLAS-a je 2. na listi, a Goran Aleksić iz SNAGA-e 3.), a šansu je dobila i Mirela Holy (7. pozicija) koja se pritom nije ponovno učlanila u SDP što Bernardiću mnogi predbacuju.

Na listi je i bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović (14. mjesto) čiji angažman je simbolične naravi (tako on sam kaže) kako bi se privuklo više birača. Na 12. mjestu je bivši Most-ovac i bivši ministar unutarnjih poslova (odnedavno HSS-ovac) Vlaho Orepić koji će do Sabora pokušati doći preferencijalnim putem. Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a tek je 6. na listi što dokazuje da vodstvo SDP-a Marasu ne vjeruje previše i teško je očekivati da će ga u svibnju 2021. godine istaknuti kao protukandidata Bandiću na lokalnim izborima.

Začuđuje da Bernardić nije pronašao mjesto na listi za mladog SDP-ovog zastupnika u Gradskoj skupštini grada Zagreba, Mateja Mišića, koji je svojim angažmanom u lokalnoj politici poziciju na listi itekako zaslužio. Na listi su se zato našli isluženi SDP-ovac Ivo Jelušić (8. mjesto) i najvažniji Berin operativac koji ne uživa neku popularnost među biračima, Nikša Vukas (3. mjesto).

Plenkoviću leđa čuva – vitez

HDZ-ovu listu, logično, predvodi sam Andrej Plenković. Odmah nakon njega na listi se nalazi Vitez Svetog Groba Jeruzalemskog (op.a. Željko Reiner) kako bi mu čuvao leđa od „krajnje nekorektnih“ i „potpuno neutemeljenih“ medijskih napada. 3. na listi je ministrica kulture, Nina Obuljen-Koržinek (inače Dubrovčanka), a braniteljsku populaciju nastojat će privući Zvonko Milas s 4. mjesta.

Posljednji na HDZ-ovoj listi je Ivica (Ivo) Lučić, jedan od osnivača HDZ-a, povjesničar i pripadnik desne struje unutar HDZ-a. Njegovo postavljanje na listu direktna je reakcija vodstva HDZ-a prema Domovinskom pokretu Miroslava Škore s obzirom da im oni otkidaju dosta glasova desni(ji)h birača, a Lučić bi trebao spriječiti upravo takvu vrstu „osipanja“ glasova.

HDZ će zasigurno izgubiti velik broj glasova u odnosu na 2016. godinu (što će se gotovo sigurno manifestirati i u broju osvojenih mandata) i to ponajviše zbog reakcije (i nedostatka iste) vlade i Plenkovića na situaciju nakon potresa. Naime, činjenica da su HDZ-ovci odlučili pobjeći na ranije izbore kako bi maksimizirali rezultate borbe protiv corone (iz današnje perspektive to djeluje kao potpuni promašaj) odustajući pritom od donošenja Zakona o obnovi grada Zagreba.

Činjenica je da će se jedan dio HDZ-ovih glasova preliti Domovinskom pokretu i Mostu, ali ne treba zaboraviti niti to da je Plenkovićev HDZ 2016. godine podržalo dosta birača tzv. političkog centra, što ovog puta gotovo sigurno neće biti slučaj (barem ne u toj mjeri). Tema potresa mogla bi, zapravo, jako naštetiti Plenkoviću i HDZ-u što bi se u konačnici moglo pokazati presudnim za cjelokupni izborni rezultat (i relativnu pobjedu Restart koalicije).

Možemo! ide po 2 mandata

Zeleno-lijeva koalicija predvođena platformom Možemo! mogla bi biti pravo iznenađenje ovih izbora. Najjači su, definitivno, u I. izbornoj jedinici gdje im listu predvodi Tomislav Tomašević, vrlo vjerojatno najprepoznatljiviji zastupnik zagrebačke Gradske skupštine i borac protiv tiranije Milana Bandića. Tomašević će gotovo sigurno biti kandidat na izborima za gradonačelnika Zagreba 2021. godine, a ovi izbori mogu mu biti odlična odskočna daska za postizanje medijske prepoznatljivosti te bi on 2021. godine mogao biti ozbiljan kandidat.

Na listi koalicije je i Sandra Benčić, poznata aktivistica Centra za mirovne studije te Damir Bakić, profesor s PMF-a koji je bio protukandidat aktualnom rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu na posljednjim izborima za rektora. U I. jedinici koalicija okupljena oko Možemo! kreće se (prema istraživanjima) od 10% do 13% što bi im vrlo lako moglo osigurati 2 mandata čime bi zaista dokazali da se radi o ozbiljnoj, premda novoj, političkoj opciji.

Škoru predstavlja Zlatko Hasanbegović

Listu Domovinskog pokreta predstavlja Zlatko Hasanbegović iz tzv. Bloka za Hrvatsku. I. izborna jedinica (uz III. i VIII.) jedna je od onih koje su najmanje sklone retorici Domovinskog pokreta te će se Škorina ekipa u Zagrebu morati dobrano pomučiti za svaki glas. Na listi su svoje mjesto pronašli bivši SDP-ovac Igor Peternel, bivši (uspješni?) komičar Željko Pervan te bivši HSP-ovac Pero Kovačević.

Ova družina „bivših“ nada se osvajanju (barem) 2 mandata u I. jedinici, ali trenutni trend ne ide u tom smjeru. Njihov rezultat mogao bi biti oko 10% (čak vjerojatno i nešto manje) što bi trebalo biti dovoljno za 1 mandat, ali ne više od toga. Jedan dio glasova Domovinskog pokreta prelit će se Mostu s obzirom da se Hasanbegović među jednim dijelom birača doživljava kao preveliki desničar, tj. desni radikal.

Ples po izbornom pragu

Mandatu se nada Most kojeg u ovoj jedinici predvodi Marija Selak Raspudić, poznata filozofkinja koja bi mogla (i to vrlo umješno) privući visoko obrazovane desno orijentirane birače u Zagrebu, ali je pitanje hoće li to biti dovoljno za potrebnih 5%. Ipak, čini se da hoće i da će Marija Selak Raspudić biti nova saborska zastupnica, a Most bi u ovoj jedinici mogao osvojiti 6-7% glasova.

Koalicija liberalnih stranaka (Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom) nada se mandatu u ovoj jedinici. Njihovu listu predvodi Dalija Orešković, poznata borkinja protiv korupcije i bivša predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, uz koju su na listi Ivica Puljak iz stranke Pametno te bivši HSLS-ovac Josip Budimir. Kakav će rezultat ova koalicija ostvariti i hoće li uspjeti doći do mandata ovisit će o puno različitih faktora, ali ne bi trebalo čuditi ukoliko nekoliko stotina glasova presudi osvajaju li mandat ili ostaju ispod crte.

Nitko drugi ne prelazi prag

Bandićevu listu predvodi Ljubo Jurčić, a na listi se nalazi i zagrebačka dogradonačelnica Jelena Pavičević Vukičević. Nije za očekivati njihov prelazak praga, s obzirom da postoji veliko nezadovoljstvo među građanima reakcijom Bandića i njegove družine na potres koji je zadesio glavni grad.

Listu Demokrata i Laburista predvodi Mirando Mrsić, a na posljednjem (14.) mjestu nalazi se Renato Petek, zastupnik u Skupštini grada Zagreba. Petek je popularan u Zagrebu, ali, čini se da je odabrao krivu listu jer Mrsić i njegovi nemaju realne šanse za osvajanje mandata niti u jednoj izbornoj jedinici. Izgleda da im je negativna i napadačka kampanja plakatima itekako naštetila i narušila njihov kredibilitet.

Koaliciju Dosta pljačke (Živi zid i ekipa) u I. izbornoj jedinici zastupa Srećko Sladoljev, znanstvenik i imunolog koji spada među vodeće hrvatske teoretičare zavjere (čini se da je u toj kategoriji jači i od Ivana Pernara). Njegov je stav da je COVID-19 manje opasan od ozbiljne prehlade, a nerijetko je govorio i o povezanosti 5G-a, Bill Gatesa i samog corona virusa. Vjerojatno će ostati ispod potrebnih 5% jer je teško pronaći toliko istomišljenika koji bi glasali za njega i njegovu političku opciju.

Raspodjela mandata

Restart koalicija u startu kreće s 5 sigurnih mandata, a sve preko toga ovisit će o broju glasova koji ostvare oni, ali i o broju glasova koji dobiju ostale opcije. Ipak, do 6. mandata bi mogli (možda i trebali) doći. HDZ je, pak, na 3 sigurna mandata, a u toj stranci vjeruju kako je i 4. mandat gotova stvar. Ne treba to uzimati, doduše, zdravo za gotovo jer je konkurencija za mandate u ovoj jedinici jako, jako velika.

Zeleno-lijeva koalicija ima 1 siguran mandat, a s pravom se nadaju da mogu dobaciti i do 2 mandata što bi značilo da će u Sabor i Tomislav Tomašević i Sandra Benčić. Domovinski pokret je na 1 mandatu na čemu bi se i trebao zadržati u izbornoj noći, makar se oni nadaju da mogu do 2 mandata. Most osvaja 1 mandat, a istu stvar bi u fotofinišu mogla napraviti koalicija stranaka okupljena oko Dalije Orešković.

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr u I. izbornoj jedinici

Restart koalicija – 6

HDZ – 3

Lijevo-zelena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah) – 2

Domovinski pokret – 1

Most – 1

Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom – 1

I. IZBORNA JEDINICA – ZBIRNA LISTA PRAVOVALJANIH LISTA ZA IZBOR ZASTUPNIKA U HRVATSKI SABOR

I. iZBORNA JEDINICA – IZBORI ZA ZASTUPNIKE U HRVATSKI SABOR 2016. GODINE

Predikcija raspodjele mandata redakcije Planet.hr za cijelu Hrvatsku (sve izborne jedinice)

Restart koalicija – 57

HDZ – 53 (51 u 10 hrvatskih izbornih jedinica i 2 u dijaspori)

Domovinski pokret – 16 (15 u 10 hrvatskih izbornih jedinica i 1 u dijaspori)

Most – 6

Lijevo-zelena koalicija (Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, Orah) – 5

Pametno/Fokus/Stranka s imenom i prezimenom – 3

Narodna stranka – Reformisti – 1

Željko Kerum (HGS) – 1

Desna liga – 1

*za zastupnike nacionalnih manjina rezervirano je 8 zastupničkih mjesta

Pročitajte još…