Hrvatskog državljanstva odreklo se više od 80.000 osoba

putovnica, osobni dokumenti, hrvatska putovnica
Planet.hr

Građani zemalja regije sve više napuštaju svoje države u potrazi za poslom. U stranim zemljama uglavnom žive i rade s dokumentima i državljanstvom stečenim po rođenju, ali znatan broj stječe i prava na prijem u knjigu državljana zemlje u kojoj borave i rade pa se odluče na ispis iz državljanstva zemalja u kojima su rođeni.

Hrvatskog se državljanstva od prvog dana 1992. do posljednjeg dana 2017. godine odreklo 86.746 osoba, dok je 1.088.662 stranaca primljeno u hrvatsko državljanstvo.

Od tog broja je na osnovu pripadnosti hrvatskom narodu državljanstvo steklo 678.482 osobe, dok je 20.489 osoba primljeno u državljanstvo Republike Hrvatske jer su iseljenici, njihovi potomci ili supružnici iseljenika.

Taj trend je nastavljen u posljednje tri godine, a iz MUP-a su priopćili kako je 2018. godine u Hrvatskoj bilo sedam osoba bez državljanstva i 22 osobe neutvrđenog državljanstva. 2017. je odobren boravak za šest osoba bez državljanstva i tri osobe neutvrđenog državljanstva, dok se u 2016. radilo o pet osoba bez državljanstva i četiri osobe neutvrđenog državljanstva.

Situacija u ostalim zemljama u regiji

Vlade u ostalim državama u regiji pokušavaju nadoknaditi gubitak stanovništva tako što olakšavaju upis državljanstva pripadnicima naroda gdje god oni živjeli i potomcima iseljenika nekoliko generacija unatrag. Ukida se i uvjet poznavanja jezika.

Iz knjige državljana Bosne i Hercegovine ispisalo se 83.786 osoba. Podsjetimo da Bosna i Hercegovina ima sporazum o dvojnom državljanstvu sa susjednim državama i Švedskom.

Paralelno s ispisom iz državljanstva, Bosna i Hercegovina je za devet godina u svoje državljanstvo primila 6.447 osoba.

Da bi neki stranac postao državljanin Hrvatske ili Bosne i Hercegovine, mora u državi legalno boraviti najmanje osam godina. U Sloveniji 10, Makedoniji šest, Srbiji samo tri, a u Crnoj Gori pet godina, s tim da je početkom 2019. godine ondje stupio na snagu program o ekonomskom državljanstvu za maksimalno 2000 investitora, a prema njemu se ono ostvaruje za tri godine.

U Srbiji se u posljednjih 12 godina iz državljanstva ispisalo 37.601 osoba, a bilo je još toliko podnesenih zahtjeva MUP-u. Cijena ispisa iz državljanstva u Srbiji je dosta viša u odnosu na cijenu prijema (ispis je oko 265 eura, a upis oko 143 eura), a državljanstvo mogu dobiti svi Srbi, prvo iz regije, a zatim i iz iseljeništva.

Crna Gora i Makedonija rade na povećanju broja državljana

Broj upisanih i broj ispisanih iz državljanstva u Makedoniji je već niz godina poprilično ujednačen, a imaju i iskustva s osobama bez državljanstva.

Iz MUP-a Makedonije su poručili da je izmjenama i dopunama zakona kojima se reguliraju takva pitanja primljeno 48 osoba bez državljanstva i lica s priznatim statusom izbjeglica.

Iako se u Crnoj gori povećava broj ispisa iz državljanstva, ondje se sustavno radi na povećanju broja državljana. U razdoblju od kolovoza 2013. do kolovoza 2018. godine odobreno je 1.100 zahtjeva za ispis iz crnogorskog državljanstva.

Osim već spomenutog programa o ekonomskom državljanstvu koji je stupio na snagu početkom ove godine, u Crnoj Gori je 2014. godine u suradnji s OSCE-om i UNHCR-om provedena kampanja reguliranja pravnog statusa za osobe koje borave u toj zemlji, a nemaju pristup nijednom državljanstvu ili ne mogu to dokazati.

Izvor: Al Jazeera