Hrvatskim tvrtkama otvaraju se poslovne prilike u Južnoj Americi

Pixabay
Hrvatska će uskoro pristupiti Inter-američkoj investicijskoj korporaciji, čime će se domaćim gospodarstvenicima otvoriti nove poslovne prilike u Latinskoj Americi

Ministar financija Zdravko Marić najavio je potpisivanje ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije. Pokretanje postupka već je odobrila Vlada, a čeka se izglasavanje suglasnosti Sabora. Ovim potezom, hrvatskim gospodarskim subjektima otvorit će se nove prilike na tržištima Latinske Amerike, piše Poslovni dnevnik.

Ova multilateralna organizacija je dio Grupacije Inter-američke banke za razvoj. Hrvatska je članicom grupacije postala 1993. godine temeljem sukcesije te u njoj ima 6895 dionica, tj. 86,7 milijuna američkih dolara u kapitalu koji odgovaraju udjelu od 0,05 posto.

Ministar Marić naglasio je da se radi o najstarijoj regionalnoj razvojnoj banci u svijetu koja je osnovana 1959. godine. Na skupštini u Južnoj Koreji prije tri godine odlučeno je da se privatni sektor Grupacije konsolidira u Inter-američku investicijsku korporaciju, a usto je prihvaćeno i članstvo Hrvatske ukoliko se ona za to opredijeli.

Hrvatska se nakon toga odlučila za učlanjenje putem kapitalnih transfera: hrvatske dionice u Inter-američkoj banci bit će preusmjerene u Inter-američku korporaciju, bez opterećenja hrvatskog državnog proračuna. “Na ovaj način Hrvatska razmatra intenziviranje svojih aktivnosti i otvaranja mogućnosti za gospodarstvo na netradicionalnim tržištima poput Latinske Amerike”, rekao je Marić.

Ministar je najavio i skoru suradnju s Ministarstvom vanjskim poslova, Hrvatskom gospodarskom komorom i HBOR-om kako bi se gospodarstvenici upoznali s ovom institucijom i mogućnostima koje im ova prilika otvara u privatnom sektoru.