Hrvatski ugostitelji boje se masovnog odlaska radnika u Austriju

turizam, ugostiteljstvo, radnici
Pixabay
U Austriji su radni uvjeti primamljivi za Hrvate: konobarske plaće kreću se oko 1500 eura neto, radnicima su osigurani plaćeni smještaj i prehrana, a nerijetko dobiju i 13. plaću

Ugostitelji i hotelijeri u Hrvatskoj upozoravali su na problem pronalaska dovoljnog broja radnika u turizmu još prije ovogodišnje turističke sezone. Situacija bi, čini se, tijekom sljedećih nekoliko godina mogla postati još gora nakon što obližnje europske države koje isto bilježe manjak radne snage ukinu radne dozvole za Hrvate.

Jednu od takvih prijetnji predstavlja Austrija, koja će radne dozvole navodno ukinuti već 2020. godine, piše Jutarnji. Ugostitelji u Tirolu vrše pritisak na austrijsku vladu da to za hrvatske kandidate učini i prije, s obzirom da već brinu kako će izdržati predstojeću zimsku sezonu u državi kojoj nedostaje 80.000 radnika. Vlada i primjer Sebastian Kurz drže se najavljenog roka u srpnju 2020., ali bi mogli povećati kvotu za broj radnika iz Hrvatske.

Tirolski parlament, pak, u međuvremenu predlaže sezonsku razmjenu radnika, pri čemu bi hrvatski radnici u turizmu mogli doći u Austriju odraditi zimsku sezonu pa se vratiti na Jadran početkom ljeta kako hrvatski hotelijeri ne bi osjetili manjak kadra.

Slična inicijativa predložena je prije nekoliko godina na relaciji Hrvatska-Slovenija te propala u začetku, ali se ponovno razmišlja o takvom rješenju kako bi se spriječio egzodus radnika u turizmu koji bi ostavio poslodavce na Jadranu bez minimalnog broja potrebnog osoblja.

U Austriji su radni uvjeti primamljivi za Hrvate: konobarske plaće kreću se oko 1500 eura neto, radnicima su osigurani plaćeni smještaj i prehrana, a nerijetko dobiju i 13. plaću. Dodajmo i da je Austrija dovoljno blizu Hrvatske da mnogima pruža mogućnost odlaska kući za vikend ili slobodne dane, i jasno je zašto su domaći ugostitelji unaprijed zabrinuti za mogući razvoj događaja.