Hrvatski poduzetnik: ‘Irci nam nude da tamo preselimo čitavu tvrtku’

poduzetništvo, Boris Popović, ICT, iseljavanje
YouTube screenshot
“Ako dođemo u situaciju da ostanemo bez ljudi, što ćemo drugo nego ići za njima”

Predsjednik uprave riječke tvrtke Alarm automatika Boris Popović je na sastanku Liderovog Kluba izvoznika u Osijeku, održanom prošlog tjedna u Ericsson Nikoli Tesli, upozorio na probleme koje poduzetnici imaju sa zapošljavanjem, odnosno sa zadržavanjem stručnjaka u domaćim tvrtkama iz ICT sektora.

Njegova tvrtka se bavi isporukom rješenja u više segmenata tehničke zaštite, odnosno sigurnosnih sustava. Hardvere kupuju u svijetu, ali razvijaju vlastite softvere i sve zajedno sklapaju u jedinstveno rješenje koje nude kupcima na više tržišta.

Tvrtka otprilike trećinu prihoda ostvaruje izvozom svojih proizvoda, a Popović ističe da im je plan da prihod od izvoza do 2020. godine dosegne polovinu ukupnog prihoda tvrtke.

Međutim, u tvrtki Alarm automatika, koja zapošljava timove inženjera, strahuju od odlaska stručnjaka koji dobivaju unosnije poslovne ponude. Takve ponude osim zaposlenika dobivaju i poduzetnici pa je i on iz Irske dobio ponudu da tamo preseli čitavu tvrtku.

U Osijeku je potaknuo temu o tome kako država može pomoći izvoznicima i spomenuo primjere zemalja poput Kine i Južne Koreje koje nagrađuju svoje izvoznike te Kanade koja u strateškim industrijama financira plaće za istraživanje i razvoj.

Kako država može pomoći poduzetnicima

Popović je staknuo da je u interesu države i društva da poduzetnici otvaraju nova radna mjesta i investiraju u razvoj. Kao primjer kako država može poticati one koji investiraju i otvaraju nova radna mjesta, naveo je pokrivanje dijela troškova koji nastaju u istraživanju i razvoju te porezno rasterećenje rada.

Spomenuo je primjer Rumunjske koja je ICT industriju odredila strateškom i za sve zaposlene u tom sektoru je smanjila davanja na najmanju moguću mjeru. Popović ističe da je ta zemlja postala najveći centar za razvoj ICT industrije i da je u njoj sada aktivno 300 tisuća stranih tvrtki, a prosječna plaća u tom sektoru je dvije tisuće eura.

On smatra da bi za poduzetnike bilo jako važno da se maksimalno smanje porezi na rad i da bi to pridonijelo većem zapošljavanju, većem korištenju potencijala stručnjaka te stvaranju novih proizvoda i osvajanju novih tržišta.

“Mi smo konkurentni na tržištima na kojima poslujemo, ali se mučimo. Ulažemo golemu energiju i držim da bi mnogo učinkovitije bilo da umjesto državi, više dajemo našim zaposlenicima. U Hrvatskoj sada imamo sto zaposlenih, a izvan Hrvatske njih 50. U prosjeku su njihove plaće više od tisuću eura, naravno, ovisno o segmentu u kojem rade. Bilo bi dobro da su ta davanja na plaće i iz plaća bar 20 do 30 posto niža, i da su plaće naših zaposlenika toliko više. Stalno smo u strahu da će nam otići najvažniji ljudi, jer neprestano dobivaju ponude drugih tvrtki. I ne samo oni, naša tvrtka dobiva ponude. Bila nam je u gostima irska razvojna agencija koja nam je predložila da cijelu tvrtku preselimo u Irsku. Za sada to nećemo učiniti, ali ako dođemo u situaciju da ostanemo bez ljudi, što ćemo drugo nego ići za njima”, rekao je Popović za Glas Slavonije.