Hrvatska vina su kvalitetna, a u pripremi je i novi Zakon o vinu

Pexels

Vinari su zadovoljni berbom 2017. godine

Vinari su zadovoljni berbom 2017. godine, a u to su se mogli uvjeriti i posjetitelji 5. izložbe vina i vinogradarstva u Gudovcu. No, zadovoljstvo vinara kvari visoka stopa uvoza jeftinog i uglavnom nekvalitetnog vina.

“Prošla vinogradarska godina je bila jedna od boljih godina koje ja pamtim”, izjavio je Bjelovarski vlasnik vinograda Marijan Coner. Nadodao je kako Bjelovarska vina nemaju veliku povijest, ali definitivno imaju dobru sadašnjost.

310 tisuća litara prošlogodišnjeg uroda Istarske kapljice, koja ima nešto bogatiju povijest, bit će rasprodana u obiteljskoj vinoteci Gorana Baćaca iz Labina. Njihovom velikom zadovoljstvu doprinijeli su dobro vrijeme, puno šećera i idealna kiselina.

Novi zakon “dolazi” u pomoć hrvatskim vinarima

Zadovoljstvo hrvatskih vinara kvari velik uvoz jeftinih vina koja su uglavnom upitne kvalitete. Domaća proizvodnja vina trenutno je vrlo skupa no, u pripremi je novi Zakon o vinu koji bi trebao upravo smanjiti te troškove.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak, najavio je nove regionalizacije koje će predlagati vinari. Također, najavio je bolje iskorištavanje EU fondova koje nije bilo u skladu s njihovim iščekivanjima, djelomice zbog nekvalitetnih priprema.

U ožujku, Ministarstvo poljoprivrede predati će zahtjev Europskoj komisiji za novim četverogodišnjim programom koji vrijedi više od 500 milijuna kuna. Taj zahtjev bit će za pomoć vinarima koji će si puno moći pomoći i udruživanjem.

IZVOR: HRT