Hrvatska glavni zagovornik pristupanja Makedonije euroatlantskim integracijama

Wikimedia Commons
“Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji oko pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić

Ministrica vanjskih poslova RH je nakon susreta s makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom u Skoplju poručila da će Hrvatska i dalje biti glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije euroatlantskim integracijama.

Tom prilikom je izjavila da proces pristupanja postaje sve složeniji, a Hrvatska je zadnja ušla u EU i uvijek je najbolje učiti od zadnjih članova jer su njihova znanja najprilagođenija i najsvježija. Ministrica se u dvodnevnom posjetu Makedoniji prvi dan sastala s premijerom Zoranom Zaevom, a susrela se i s predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i Talatom Xhaferijem, predsjednikom Sobranja.

Ponovila je kako će Hrvatska dati potporu makedonskoj vladi u donošenju ključnih reformi za napredak na putu prema europskim integracijama i da će ostati glavni zagovaratelj pristupanja Makedonije tim savezima.

“Hrvatska ima znanja kojima može pomoći Makedoniji oko pristupanja Europskoj uniji i NATO savezu”, izjavila je ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Podsjetila je da je hrvatsko veleposlanstvo kontakt točka Sjevernoatlantskog pakta u Skoplju i da je, što se tiče razmjene znanja, Hrvatska najprisutnija članica Europske unije u Makedoniji. Pejčinović Burić je naglasila da Makedonija ima direktnu potporu Hrvatske koja će zagovarati da se što prije riješi pitanje imena države i da se što prije otvore pregovori o pristupanju Makedonije u dva saveza.

Ustvrdila je da je Makedonija spremna i da ima sve predispozicije da od trenutka kad krene u taj proces sve ide brzo, a Hrvatska će im tu pomoći. Izrazila je uvjerenje da će Makedonija u trenutku početka pregovora između Skoplja i Bruxellesa biti spremnija od drugih država koje su taj proces započele ranije.

Grčka i Makedonija su se ove godine složile da će pojačati pregovore oko rješavanja spora koji sprječava Makedoniju u pridruživanju NATO-u i Europskoj uniji. Atena se protivi korištenju imena Makedonija, tvrdeći da se njime mogu podrazumijevati teritorijalne težnje prema sjevernoj grčkoj pokrajini koja nosi isto ime.

Makedonija predlaže zemljopisnu odrednicu kako bi osigurala jasnu razliku između dva imena, a nada se da će se problem moći riješiti do sastanka EU u lipnju i NATO summita u srpnju.

Premijer Zaev je krajem veljače iznio prijedloge Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija i Republika Makedonija (Skoplje), a njegova vlada je ranije u znak dobre volje preimenovala zračnu luku u Skopju nazvanu po Aleksandru Velikom.

Hrvatska ministrica je prilikom posjete pozdravila napore dviju vlada da riješe to pitanje.

Izvor: Energypress