Hrvatska 57. na popisu 180 najkorumpiranijih zemalja svijeta

korupcija, korupcija u Hrvatskoj, transparency international
YouTube screenshot
Hrvatska se na popisu najkorumpiranijih zemalja na svijetu našla na 57. mjestu s 49 bodova, dok na popisu 20 najkorumpiranijih zemalja u Europi zauzima 16. mjesto

Transparency International (TI) svake godine objavljuje Indeks percepcije korupcije (IPK) – istraživanje koje za cilj ima pokazati koje se zemlje smatraju najkorumpiranijima na svijetu. U ovogodišnjem je istraživanju prethodne 2017. naglašeno da je većina zemalja ostvarila mali ili nikakav napredak po pitanju suzbijanja korupcije, dok daljnje analize pokazuju da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svakodnevno riskiraju vlastite živote kada javno govore protiv korupcije.

Objavljen je poredak od 180 zemalja i teritorija, a indeks kojim su po mišljenju poslovnih ljudi i stručnjaka zemlje rangirane prema razini percepcije korupcije u javnom sektoru koristi ljestvicu od 0 do 100, gdje 0 označava visoku korumpiranost, a 100 odsutnost korupcije.

Hrvatska se na popisu najkorumpiranijih zemalja na svijetu našla na 57. mjestu s 49 bodova, dok na popisu 20 najkorumpiranijih zemalja u Europi zauzima 16. mjesto.

Hrvatska mora povećati transparentnost i omogućiti nadzor neovisnih tijela i javnosti

TI ističe da je Hrvatska suočena s neprekidnim nizom afera proizašlih iz netransparentnog ugovaranja poslova, skrivene dodjele koncesija i sumnjivih postupaka javne nabave.

U njihovom priopćenju stoji da su nedovoljna transparentnost oko donošenja “lex Agrokora” te nedovoljno polaganje računa od strane izvanredne uprave Agrokora doveli do nepovjerenja javnosti u čitav proces, a investicijsku klimu i mogućnosti za prevladavanje gospodarske nestabilnosti dodatno pogoršavaju pomanjkanje transparentnosti i javne rasprave o ulaganjima vezanim uz velike javne nabave i rad poduzeća u državnom vlasništvu, kao što su Hrvatske autoceste.

Također su priopćili da su neovisne institucije žestoko kritizirane od strane donositelja političkih odluka, sustavno napadane i često oslabljivane kroz politička imenovanja. Poručili su da Hrvatska mora povećati transparentnost i omogućiti nadzor neovisnih tijela i javnosti kako bi se zaustavio pad povjerenja u vladu i ostvario napredak i prosječan IPK rezultat zemalja Europske unije.

U zemljama s visokom korupcijom svakog tjedna ubijen jedan novinar

Popis od 20 najkorumpiranijih u Europi čine Rusija, zatim Ukrajina, Moldavija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Turska, Srbija, Bugarska, Bjelorusija, Mađarska, Crna Gora, Rumunjska, Grčka te Hrvatska, od koje su manje korumpirane Slovačka, Italija, Španjolska i Češka.

Na svjetskoj razini, najbolje rangirane zemlje su Novi Zeland i Danska, dok se na začelju nalaze Somalija, Sjeverni Sudan i Sirija.

Transparency International je dodatno ispitao odnose između razine korupcije, zaštite novinarskih sloboda i uključenosti civilnog društva, a analiza je pokazala da su se od 2012. godine gotovo svi slučajevi ubojstava novinara dogodili u korumpiranim zemljama.

Analiza uključuje i podatke Odbora za zaštitu novinara, a pokazuje da je u prethodnih šest godina više od 90 novinara ubijeno u zemljama koje su na Indeksu ostvarile rezultat 45 ili manje, što znači da je u prosjeku svakog tjedna u zemljama s visokom korupcijom ubijen najmanje jedan novinar i u većini tih slučajeva pravda nikada nije zadovoljena.