Grčka optužila Rusiju za miješanje u spor s Makedonijom

Grčka, Rusija
Flickr
Dogovor Grčke i Makedonije uzburkao strasti

Unatoč tome što su Donald Trump i Vladimir Putin naizgled bili prijateljski nastrojeni u Helsinkiju, Rusija i SAD ne slažu se u vezi nedavne diplomatske razmirice oko Bivše jugoslavenske Republike Makedonije. 

SAD je podržao grčke navode da se Rusija uplitala u unutarnje poslove Grčke poticanjem opozicije na dogovor oko imena njihovog sjevernog susjeda. U potezu koji je opisan besprimjernim, Atena je razriješila dva ruska diplomata zbog navodnog miješanja i zabranila još dvojici ulazak u zemlju. Moskva je uzvratila optužujući Washington i zapadne zemlje da su bili iza antiruskih odluka grčke vlade.

Katalizator za nedavne događaje bio je dogovor Grčke i Makedonije oko njenog imena i nastojanja da ono bude Republika Sjeverne Makedonije. Atena već duže vrijeme tvrdi kako imenom Makedonija, Skopje implicira kako polaže pravo na sjevernu provinciju Grčke pod istim imenom.

Ovaj spor traje od makedonske neovisnosti i sprječava njena nastojanja da se pridruži NATO-u i Europskoj uniji. Pod uvjetom da se postigne dogovor, Grčka će povući primjedbe koje koče Makedoniju. Sporazum je rezultirao u formalnom pozivu NATO-a na razgovore o pristupu savezu. No sporazum je doveo do nasilnih prosvjeda u Skopju. Dogovor treba odobrenje grčkog parlamenta i referendum u Makedoniji.

Rusija optužena za uplitanje

Makedonski premijer Zoran Zaev je na summitu NATO-a dao naslutiti kako ima saznanja da je Rusija iza prosvjeda. Atena je također optužila Rusiju za uplitanje. Rusija je optužena za poticanje prosvjeda protiv dogovora dviju zemalja. Prema pisanjima grčkih medija, diplomati su poticali lokalne službenike da podupru prosvjede potkupljivanjem. Druge vijesti navode da su nastojali raspiriti kulturna udruženja, desničarske grupe i pravoslavno svećenstvo.

Grčke novine Kathimerini su izvijestile kako je Carsko pravoslavno palestinsko udruženje pokušalo proširiti ruski utjecaj u Grčkoj. Međutim, organizacija koja promovira ruske veze s kršćanima, sve je tvrdnje negirala. Drugi izvještaji govore o raširenoj kampanji u Makedoniji koja uključuje rusko-grčkog biznismena. Navodno su razne grupacije plaćene da izazivaju nemire prije referenduma.

Rusija pokušava imati što veći utjecaj na području Balkana koji je strateško područje s kojim ima povijesne i kulturološke veze. Makedonska vlada vjeruje kako će članstvom u NATO-u osigurati stabilnost i ekonomski rast. Moskva je optužila savez za prisiljavanje Makedonije na pridruživanje.

Odnosi između Grčke i Rusije su tradicionalno vrlo bliski, čak su preživjeli članstvo Grčke u NATO-u dugo 65 godina. Unatoč nedavnoj diplomatskoj razmirici, diplomati u Ateni tvrde kako Grčka želi održati te odnose. Grčka je pokušala smiriti strasti i navela kako smatra te razmirice završenima.

Izvor: www.euronews.com