Europski sud naložio Sloveniji da što prije sanira divlja odlagališta otpada

suđenje,
Pixabay
Zbog dvadesetak nesaniranih odlagališta otpada širom zemlje sud Europske unije donio je presudu kojom je Sloveniju upozorio da mora donijeti hitne mjere da to stanje sredi, a u suprotnom joj prijete sankcije.

U postupku koji je lani  pred tim sudom pokrenula Europska komisija, utvrđeno je kako bi saniranje spriječilo zdravstvene i ekološke rizike.
Nije riječ o jedinom takvom postupku koji se protiv Slovenije vodio na sudu zbog neriješenih problema sa zbrinjavanjen otpada i obvezama da se divlja odlagališta zatvore i saniraju.

Tako je sud EU-a prije tri godine već konstatirao  zastoje u saniranju divljih odlagališta  industrijskog otpada  i zemljanih iskopa na području industrijske zone u Celju, zbog čega  je Komisija Sloveniji ove godine izrekla opomenu.

Ministarstvo za okoliš i prostor u srijedu je u reakciji na odluku europskog suda pojasnilo da državi u ovom trenutku ne prijete sankcije i novčane kazne, ali da je utvrđene nepravilnosti potrebno što prije otkloniti jer će se u suprotnom mjere zbog neispunjavanja preuzetih obveza od  reakcije Komisije zaoštravati, pa bi moglo doći i do novčanih kazni zbog neriješenih ekoloških problema koji se vuku godinama.

Ministar za okoliš i prostor Jure Leben nedavno je prilikom posjeta odlagalištu komunalnog otpada blizu Ljubljane kazao da se zemlja “utapa u otpacima”, te da komunalne službe i lokalne vlasti te stvari ne rješavaju.

Upozorio je na potrebu da se stanje vezano na odvoz smeća i recikliranje otpadaka sredi i nađu nove deponije na tzv.  ekološki degradiranim područjima.

Za to  su odobrena i sredstva iz europskih fondova, nakon čega su objavljeni i tenderi za odvoz smeća na sigurnije lokacije i njegovu obradu.

Računa se da je trenutačno širom zemlje 10-ak tisuća tona miješanog komunalnog otpada koji treba adekvatno zbrinuti i premjestiti na nove legalne deponije. (Hina)