Do 4. rujna u Srbiji 25 žrtava groznice Zapadnog Nila

komarci
Foto: Pexels
U Srbiji je od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila do 4. rujna umrlo 25 osoba, a registrirana su 262 slučaja zaraze, objavio je u srijedu Institut za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” u Beogradu.

Najviše slučajeva groznice Zapadnog Nila zabilježeno je na području Beograda, njih 126.

U Južnobačkom okrugu zabilježeno je 46 slučajeva zaraze, u Južnobanatskom 38, Podunavskom 14, Braničevskom 8, a u Zapadnobačkom, Sremskom i Kolubarskom po 6.

Slijede Sjevernobanatski i Srednjebanatski s 5, odnosno 4 te Mačvanski, Zlatiborski i Raški okrug s po jednim slučajem zaraze, stoji na službenoj mrežnoj stranici Instituta.

Prema usporednim podacima 28. srpnja u Srbiji bile su evidentirane četiri žrtve groznice Zapadnog Nila i najmanje 60 zaraženih, a od 26. kolovoza do 1. rujna 21 žrtva i 213 zaraženih.

Grоznicu Zаpаdnоg Nilа ubodom prenose komarci i to virusno oboljenje sezonskog je katraktera javlja se tijekom ljeta, u drugoj polovici srpnja, a najviše je zaraženih obično u kolovozu.

U zemljama Europske unije do sada su zaraženi virusom Zapadnog Nila registririrani u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Rumunjskoj.