Danko Končar preuzima Uljanik: Milijarder postaje partner u restrukturiranju pulskog škvera

Flitshans / Flickr
Kermas energija za sada ima tri brodogradilišta u svom vlasništvu, a u tijeku je preuzimanje i finskog Arctecha

Donesena je odluka kako će Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija, uskoro postati strateški partner u restrukturiranju i dokapitalizaciji Uljanika. O njegovom ulasku u Uljanik d.d. odlučeno je na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave održane u srijedu.

Končar je još jednom ovim potezom pokazao svoj interes za brodogradilišta s teškoćama, a osim Uljanika dobiva i 3. maj, koji je prije tri mjeseca završio restrukturiranje uz pomoć države i nadzor EU, te je otprije vlasnik i Brodotrogira. Za tjedan dana bi trebalo završiti restrukturiranje Brodotrogira, također uz pomoć državnog fonda.

Končareva Kermas energija za sada ima tri brodogradilišta u svom vlasništvu, a u tijeku je preuzimanje i finskog Arctecha, specijaliziranom brodogradilištu za gradnju ledolomaca. Finski škver također je u lošoj situaciji.

Početkom tjedna, iz Uljanika su objavili kako su zaprimili obvezujuća pisma namjere zainteresiranih investitora, ali nisu htjeli otkriti točan broj ponuda do zadnjeg trenutka. Osim Končara, koji je sam obznanio svoj interes za brodogradilište u medijima, za preuzimanje je interes pokazao i Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Prije dva dana, nakon održane sjednice, napokon su otkrivena imena svih koji su poslali obvezujuća pisma namjere, a među njima se našao i kandidat iz Hong Konga.

Uljanik d.d. s novoizabranim strateškim partnerom dovršit će izradu i provedbu programa restrukturiranja čijim će se prihvaćanjem omogućiti ulazak partnera u vlasničku strukturu dioničkog društva. Za ulazak Kermas energije u vlasničku strukturu bilo je presudno prihvaćanje obveze restrukturiranju u jednakom omjeru kao i država.

Rok za spašavanje Uljanika je određen za 11. srpnja, kada bi sav posao trebao biti gotov

Sama Uprava Uljanika, država i novi strateški partner morat će uložiti veliki trud za njegovo opstanak. Rok za spašavanje Uljanika je određen za 11. srpnja, kada bi sav posao trebao biti gotov. To uključuje dokapitalizaciju te izradu programa za restrukturiranje kojeg do navedenog datuma moraju odobriti Vlada i Europska komisija.

Kako uprava Uljanika, tako i investitor Končar spas za brodogradilište vide u diverzifikaciji poslovanja, ali i integraciji sva tri brodogradilišta što ne bi bilo moguće ako dođe do izdvajanja i prodaje 3. maja o čemu su se pojavile informacije. U priopćenju za medije izrazio je optimizam o budućnosti hrvatske brodogradnje i povratka kao bitnog igrača u toj industriji.

O preuzimanju 3. maja već ima govora, a navodno je talijanski Fincantieri posjetio brodogradilište u Rijeci kako bi izvidio situaciju. Do prodaje bi trebalo doći nakon provedbe dokapitalizacije, a sama odluka bi trebala biti dio programa za restrukturiranje pulskog Uljanika.

Program za restrukturiranje trebao bi se provesti najduže u periodu od dvije godine za čije će vrijeme Končareva Kermas energija kontrolirati Uljanik i Brodotrogir u kojima je planirano povećanje nautičkog turizma uz smanjenje gradnje brodova.

Brodotrogir je ponuđen za investiranje jer i nakon pet godina od ulaska Končara u ovo brodogradilište situacija nije ništa bolja od druga dva u njegovom vlasništvu. Radnici najavljuju štrajkove zbog kašnjenja plaća, a najavljuje se i otpuštanja.