U Dalju na Dunavu otvara se novo brodogradilište, zaposlit će 140 radnika

Max Pixel
Ulagači planiraju graditi mali broj specijaliziranih visokokvalitetnih proizvoda

Belgijski investitori pokreću novo brogodradilište riječnih i specijaliziranih brodova te luksuznih jahti Slavonija, u mjestu Dalj u blizini Osijeka. Početna faza projekta vrijedna je desetak milijuna eura.

“Brodogradilište ovakvog tipa ne postoji u radijusu od 900 kilometara. Dugoročni plan nije samo proizvodnja ‘sirovih’ brodova, već njihovo potpuno opremanje kako bismo stvorili konkurentni i visokokvalitetni izvozni hrvatski proizvod”, izjavio je za novinare Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka. Predstavio je Birola Ernalbanta, dizajnera i konstruktora jahti koji pokreće ovaj projekt u suradnji s belgijskim i nizozemskim ulagačima.

Strani investitori kontaktirali su Osječane pred šest mjeseci, kad su tražili zemljište za novo brodogradilište.

‘Zbog prirodnih ograničenja, poput dubine riječnog korita važnog za izgradnju brodova određene veličine, brodogradilište smo zajednički odlučili pozicionirati u Dalju na Dunavu. To je odlična geostrateška pozicija jer je odatle za dva tjedna moguća isporuka broda do Crnog mora ili na sjever Europe. Izvrsna je cestovna povezanost, a u blizini se nalazi i Zračna luka Osijek’, pojasnio je Piližota.

Trenutno je u tijeku registracija tvrtke u Hrvatskoj, a priprema se i prva faza zemljanih radova u očekivanom trajanju od šest mjeseci. Potom se nastavlja konstrukcija brodogradilišta koje bi trebalo stupiti u funkciju u roku od dvije godine, a već na početku zaposlit će oko 140 stručnih radnika.

‘Svjetska brodogradilišta rade komercijalne brodove čija je cijena 2,5 dolara po kilogramu, što je standardno u Kini i Rumunjskoj. Ovdje se odlučujemo za tržišnu nišu u kojoj bismo nudili nešto drugačije i inovativno. Riječ je o zelenoj gradnji, održivom razvoju, LNG-u. Nije nam plan puno brodova, nego se usredotočiti na četiri ili pet visoke kvalitete godišnje koje ćemo prodavati po visokim cijenama. Da budemo iskreni, ovdje smo da zaradimo, ali i omogućimo ljudima s ovog područja isto to’, rekao je Ernalbant.

Izvor: tportal