Češki MFA Invest od države dobio 100 tisuća kvadrata na popularnom dalmatinskom otoku

Sućuraj, marina, MFA Invest, Hvar, nautički turizam
YouTube/Screenshot
Ulagači namjeravaju graditi nautičku luku kapaciteta do 250 vezova

Na posljednjoj sjednici Vlade je prihvaćena inicijativa češke tvrtke MFA Invest i Općine Sućuraj koje su tražile pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju marine na najistočnijem dijelu otoka Hvara.

Inozemni ulagači su, prema postojećim planovima, zainteresirani za gradnju nautičke luke do 250 vezova, s pravom upravljanja pomorskim dobrom na 30 godina. Procjenjuje se kako bi ukupna koncesijska naknada iznosila gotovo 444 milijuna kuna ili nešto manje od 60 milijuna eura prema aktualnoj protuvrijednosti.

Češki će investitori s poslovnicom u Zadru, ako se postupak provede do kraja, dobiti koncesiju na morski i kopneni prostor površine oko 100.000 četvornih metara, između trajektne luke u središtu Sućurja i zapadnije smještene uvale Češminovica na kojoj se nalazi popularna plaža. Marina bi se sastojala od četiri gata i lukobrana koji bi štitio privezana plovila s južne strane.

Ministarstvo mora će nakon “blagoslova” od Banskih dvora raspisati koncesijski natječaj u sklopu kojeg će MFA Invest i drugi potencijalni sudionici morati priložiti idejno rješenje marina, potvrde županijskih službi zaduženih za izdavanje potrebnih dozvola i bankovno jamstvo u iznosu od 4,4 milijuna kuna, a otvaranje nadmetanja se očekuje tijekom sljedećih nekoliko mjeseci.

Građani zabrinuti za ekološku sliku tog dijela Hvara

Već dvaput se provodila javna rasprava o urbanističkom planu uređenja prostora između uvale Češminovica i trajektne luke u Općini Sućuraj, a dok su državna tijela i tvrtke uglavnom podržali projekt, većina građana koja je sudjelovala u raspravi je iznijela primjedbe u kojima su uglavnom izrazili zabrinutost za sudbinu popularnog kupališta te ukupne ekološke slike tog dijela Hvara.

Neki sudionici su na ponovljenoj raspravi upozorili na činjenicu da je u sklopu šireg projekta potrebna i izgradnja benzinske crpke i kvalitetan cestovni pristup trajektima te parkirališna mjesta za vozila koja čekaju ukrcaj.

Trenutno stanovnici Sućurja i susjednih mjesta spremnike moraju puniti u Jelsi, udaljenoj oko 50 kilometara, a izgradnju benzinske postaje bi zasigurno pozdravili i brojni nautičari, osobito potencijalni korisnici vezova u planiranoj marini, s obzirom na to da se najbliže pomorske benzinske crpke nalaze u Bolu, Makarskoj i Pločama.

Izvor: Slobodna Dalmacija