Brodosplit isporučio 63 brane za spas Venecije od plime

brodosplit.hr
Čelične brane vrijedne ukupno 75 milijuna eura bit će postavljene na ulazima u četiri venecijanska kanala

Splitsko brodogradilište uspješno je završilo posao izgradnje brana za spas Venecije od utjecaja plime. U utorak, 6. ožujka, posljednja isporuka čeličnih brana krenula je put Venecije na barži za prijevoz specijalnih tereta, izvijestio je Brodosplit.

Ukupno su isporučene 63 brane visine 4-5 metara i težine oko 300 tona. Cjelokupni posao vrijedan je više od 75 milijuna eura, a obuhvatio je 20.000 tona ugrađenog čelika s drugim radovima zaštite od korozije, opremanja i transporta.

Projekt za spas Venecije od utjecaja plime nazvan je MOSE (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico), a predstavlja integrirani zaštitni sistem sastavljen od niza mobilnih brana. Kad plima prijeđe utvrđenu razinu od 110 cm, brane mogu zatvoriti ulaze u četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu. Riječ je o prolazimo Lido Tre Porti, Malamocco, Chioggia i Lido San Nicolò, a predviđeni rok trajanja postavljenih brana je oko 100 godina.

brodosplit.hr

Ovako veliki projekti bili su prilika da se zaposle i kvalitetan rad pokažu ustanove i druga poduzeća u Hrvatskoj, poput Fakulteta brodogradnje i strojarstva iz Zagreba gdje su se obavila ispitivanja kvalitete materijala, i/ili tvrtke Gumiimpex iz Varaždina, koja je izradila zahtjevne segmente, gumene odbojnike koji prilikom spuštanja brana na morsko dno na sebe prihvaćaju cijelu njihovu težinu i apsorbiranom energijom ih vraćaju u horizontalni položaj.

Ovim se poslom radnici Brodosplita izrazito ponose jer je postignut na svjetskom natječaju u jakoj međunarodnoj konkurenciji između brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija. Njime će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj stvara plima, piše Brodosplit.