Boravišne pristojbe za nautičare ipak pojeftinjuju

boravišne pristojbe, nautički turizam, ministarstvo turzima
Ovu sezonu se ništa nije moglo promijeniti jer se uredbe donose u godini uoči stupanja na snagu

Cijene boravišnih pristojbi za nautičare u 2018. godini su uredbom iz prošle godine značajno porasle, a jedan od najdrastičnijih primjera povećanja je onaj za plovila duža od 20 metara. Klijent s takvom dužinom broda je za sebe i članove posade u 2017. godini plaćao godišnji paušal od 1.700 kuna, dok ove godine mora platiti 14.500 kuna.

Nautičari i djelatnici u nautičkom turizmu su odmah ukazivali da će takva situacija izazvati nemjerljive štete za nautički turizam u Hrvatskoj, a posljedice su se osjetile već ovog Uskrsa u marinama duž Hrvatske. Ministarstvo turizma je s ciljem ublažavanja ovog višestrukog povećanje boravišne pristojbe, koja za pojedina plovila sada iznosi 8,5 puta više u odnosu na prošlu godinu, nedavno predstavilo novi prijedlog za sljedeću godinu, s obzirom na to da se za ovu sezonu ništa nije moglo promijeniti jer se uredbe donose u godini uoči stupanja na snagu.

Prema prijedlogu za 2019. godinu, boravišna pristojba za brod duži od 20 metara bi na godišnjoj razini iznosila 10.000 kuna, a ako je riječ o godišnjem vezu, pristojba bi iznosila 6.000 kuna.

Ministarstvo turizma je prihvatilo zahtjeve nautičara i za sljedeću godinu predstavilo nacrte novog modela plaćanja boravišne pristojbe, a najveće predložene novosti za 2019. su smanjenje paušala boravišne pristojbe za plovila i uz to su ponuđeni i lakši načini plaćanja.

Iz Udruženja marina Hrvatske podržavaju napore Ministarstva turizma

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe za nautičare predlaže se da paušal boravišne pristojbe mogu platiti i za tri dana, uz dosadašnjih razdoblja od osam, 15, 30 i 90 dana te za godinu dana. Pristojbu će, osim u lučkim kapetanijama, moći platiti i u marinama.

Predsjednik Udruženja marina Hrvatske gospodarske komore Sean Lisjak je podržao nove napore ministarstva i izrazio zadovoljstvo da uvažavaju informacije s terena i da su spremni za razgovor te naglasio da time ne stavljaju pod tepih već nastalu štetu. Ipak ih je najviše razveselila njihova informacija da se razmišlja o uvođenju elektronske aplikacije s kojom bi se u idućoj sezoni klijentima omogućilo da putem mobilne aplikacije plate noćenje za svaku osobu na brodu.

Izvor: Pomorac.net