Bolji od Panasonica: u općini Bistra otvara se tvornica solarnih panela

Pixabay
Tvornica će u proizvodnji koristiti prestižnu njemačku tehnologiju

U općini Bistra, smještenoj u podnožju Medvednice, uskoro s radom kreće tvornica solarnih panela za koju se već predviđa da će postati vodeći igrač u toj grani proizvodnje.

Projekt je predstavio odvjetnik Dejan Bogdanović, zastupnik stranih investitora koji trenutno rade na izgradnji tvornice. “Za točno godinu dana Bistra će, barem kad je u pitanju proizvodnja solarnih panela, biti jača od Panasonica”, najavio je Bogdanović.

Naime, tvornica će u proizvodnji koristiti tehnologiju njemačke kompanije Singulus kakvu već neko vrijeme pokušavaju razviti i drugi svjetski igrači poput SAD-a, Japana i Kine. “Solarne ćelije koji će se proizvoditi u Bistri imat će efikasnost od 21,5 posto, dok one Panasonicove koje se mogu naći u prodaji imaju 19 do maksimalno 20 posto efikasnosti”, rekao je Bogdanović i pojasnio da razlika od 1 posto, koja na prvi pogled djeluje zanemarivo, zapravo u ovom poslu igra veliku ulogu.

Tijekom prve faze projekta, vrijednog 86 milijuna eura, tvornica će zaposliti 320 ljudi, a u drugoj fazi očekuje se radna snaga od ukupno 580 radnika. Pogon će raditi u tri smjene, a kompleks tvornice imat će uredsku i proizvodnu zgradu, uključujući ambulantu, restoran, kafić i ostale objekte kakve iziskuje trosmjenski rad.

Investitori su za izgradnju novog pogona odabrali Bistru zbog dobre prometne povezanosti i blizine Zagreba, jeftinije radne snage u usporedbi s drugim zemljama EU, kao i mogućnosti povrata novca iz europskih fondova.

Izvor: Lokalni