BiH na nepopularnoj listi: Za više od 3.700 državljana zabranjen ulazak u EU

Bosna i Hercegovina se po broju državljana kojima je zabranjen ulazak u Europsku uniju našla među prvih deset zemalja svijeta.

Podatke je u opširnoj studiji o sigurnosnim izazovima za 2018. godinu objavilo “Frontex” – agencija zadužena za brigu o sigurnosti i nepropusnosti granica Europske unije. Prema tim podacima, zabrana ulaska u EU je prošle godine donesena za 3.775 osoba s bosanskohercegovačkim putovnicama.

Bosna i Hercegovina je na ovoj nepopularnoj listi zauzela 9. mjesto. Ispred nje je Maroko, a iza Brazil, dok su se na prva tri mjesta, zemlje čijim državljanima nije dozvoljen ulazak u Europsku uniju, našle Ukrajina s 37.177, Rusija s 36.342 i Albanija s 32.071 državljaninom. Zanimljivo je da se i Srbija našla na visokom četvrtom mjestu sa 7.718 državljana koji 2017. godine nisu mogli ući u EU.

U objašnjenju zabrane ulaska u Europsku uniju za 20 osoba iz BiH je navedeno da predstavljaju sigurnosnu prijetnju, što je ujedno i najmanji broj u toj kategoriji u prvih deset zemalja svijeta. Zbog sigurnosnih razloga u Europsku uniju nisu mogla ući ni 33 državljana iz Srbije, 243 iz Albanije i čak 1.177 državljana Rusije.

“Frontex” je objavio i kako je za ukupno 3.423 osobe iz cijelog svijeta procijenjeno da predstavljaju sigurnosnu prijetnju te im je spriječen ulazak u Uniju.

Izvor: Nezavisne novine