Angela Merkel podržala hrvatsku kandidaturu za ulazak u Schengen

Merkel, Plenković, Schengen
YouTube screenshot
Kancelarka Merkel je pohvalila hrvatsko čuvanje vanjskih granica Europske unije pred migrantskim tokovima, što je vrlo bitna točka oko koje se diljem kontinenta lome politička koplja

Njemačka je nakon radnog posjeta premijera Andreja Plenkovića njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, koji se dogodio u ponedjeljak, jasno podržala hrvatsko članstvo u Schengenu.

Plenković očekuje da će Hrvatska postati punopravna članica prije hrvatskog predsjedanja EU 2020. godine, a kancelarka Merkel je pohvalila hrvatsko čuvanje vanjskih granica Europske unije pred migrantskim tokovima, što je vrlo bitna točka oko koje se diljem kontinenta lome politička koplja.

Za Hrvatsku je ulazak u Schengen označen kao jedan od prioriteta vanjske politike i u skladu s tim provodi i diplomatske aktivnosti da osigura potporu država članica. Kada Hrvatska ispuni formalne kriterije i prođe tehničku evaluaciju Europske komisije o spremnosti za Schengen, odluka tada prelazi u političke vode te se o njoj moraju složiti sve članice.

U tom je kontekstu potpora Njemačke vrlo bitna jer bi takav saveznik mogao jako dobro poslužiti u trenutku ako neka država, kao primjerice Slovenija koja je spominjala mogućnost da blokadom Hrvatsku natjera na prihvaćanje arbitražne odluke o granici, da crveno svjetlo Hrvatskoj.

Stječe se dojam da je uspostavljena visoka doza povjerenja i slaganja u odnosima Hrvatske i Njemačke, a suradnja će biti formalizirana akcijskim planom koji pripremaju naše i njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Akcijski plan će se sastojati od 10 točaka/područja, a trebao bi biti usvojen za nekoliko mjeseci. Ekonomska suradnja Hrvatske i Njemačke, koja je naš prvi vanjskotrgovinski partner s kojim je lani ostvareno 5,2 milijarde eura razmjene i koja je u proteklih 25 godina uložila više od 3,1 milijarde eura, trebala bi dobiti na zamahu, a posebno je naglašeno područje energetike gdje postoje najave o greenfield investicijama.

Članstvo u eurozoni je najavljeno kao “projekt za buduću vladu”

Unatoč kritikama koje strani ulagači, ne samo njemački, imaju na ulagačku klimu u Hrvatskoj, premijer Plenković je kazao da je u razgovorima s investitorima stekao dojam da novi žele doći, a oni koji već ulažu žele ostati.

Plenković je kancelarku Merkel izvijestio o ekonomskim postignućima – padu nezaposlenosti i smanjenju javnog duga, snažnijoj fiskalnoj konsolidaciji i proračunskom suficitu 2017., što predstavlja i približavanje punom ispunjavanju kriterija za članstvo u eurozoni, a najavljeno je kao “projekt za sljedeću vladu” i naišlo je na podršku Angele Merkel.

Premijer je kancelarku izvijestio i o tome da Hrvatska planira organizirati summit država EU i država kandidata. Merkel je kazala kako je telefonski razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o situaciji sa Srbijom i Kosovom, u kontekstu ideja o promjeni granica, a iako se ona tomu protivi, stječe se dojam da međunarodna zajednica nije potpuno odbacila tu ideju, ali Hrvatska se s tim ne slaže. Andrej Plenković je s tim u vezi rekao kako “Hrvatska sigurno nije prva u redu” koja bi takvu ideju podržala.

Izvor: Večernji list