Američka vojska s 4,5 milijuna kuna financira izgradnju dječjeg vrtića u Sisku

U sisačkom naselju Brzaj počela je izgradnja novog dječjeg vrtića, kojeg najvćim dijelom –  iznosom od oko 4,5 milijuna kuna – financira U.S. Army Corps of Engineers, i sufinancira grad s oko dva milijuna kuna, a u petak su gradilište posjetili  brigadir američke vojske Mathew Denny i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Novi objekt vrtića bit će prizemnica s četiri odgojne skupine, od čega će dvije biti jasličke, kapaciteta 80 djece. U sklopu vrtića bit će uređena i višenamjenska dvorana, za sportske i druge priredbe, površine oko 80 četvornih metara.

Gradilište vrtića u petak su obišli načelnik američkog ureda za obrambenu suradnju pri Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, brigadir američke vojske Mathew Denny i sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je zahvalila američkoj vojsci i Veleposlanstvu što su nakon izgradnje sličnog objekta u Vukovaru, upravo Sisak odabrali za tako vrijednu donaciju.

Kako je najavila, vrtić će biti izgrađen do lipnja iduće godine, a nakon opremanja, već početkom školske godine, osamdesetak će malih polaznika krenuti u novi objekt.

Brigadir Denny je napomenuo kako je pomoć u izgradnji vrtića u Sisku jedan od većih programa pomoći američke vlade i vojske Hrvatskoj. Dodao je kako je to investicija u budućnost Hrvatske i partnerstva dvije zemlje. Izrazio je uvjerenje kako će sisačka djeca imati moderni vrtić u kojem će biti mjesta za svako dijete, bez obzira na nacionalnost i socijalni status.

Novi se vrtić gradi u neposrednoj blizini sadašnjeg vrtića Sunce na Brzaju koji već duže vrijeme svojim kapacitetom, prostorom i okolišem ne može zadovoljiti potrebe tog naselja.

Uz novi vrtić, na prostoru između ulica Gustava Krkleca i Tina Ujeviće, gradi i veliko parkiralište s 74 parkirnih mjesta, u što će Grad Sisak iz proračuna uložiti 2,1 milijun kuna.

(Hina)