Albanski premijer Rama dodatno zakomplicirao odnose Beograda i Prištine

Edi Rama
Flickr
Albanski premijer Edi Rama nazvao je u ponedjeljak kosovsko povećanje carina na robu iz Srbije “političkim protuodgovorom Prištine” Srbiji i najavio “nultu carinu za jug” Kosova naseljen Albancima i “100 posto carina” za većinski srpski sjever, što je potaknulo negativna reagiranja veleposlanika SAD u Srbiji i poruku šefa srbijanske diplomacije.

Rama je, na tiskovnoj konferenciji za nakon zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije u Peći, na Kosovu, rekao da se priprema “nulta tarifa” za jug Kosova, većinski nasljen Albancima, i 100 posto tarifa za sjever, na kojem dominatno žive Srbi, izvijestila je Radio-televizija Srbije.

Na poruke iz Peći reagirao je američki veleposlanik Kyle Scott porukom da je “Kosovo jedna država”, te da “primjena diskriminatorne politike da se na jednom delu zemlje primjenjuje jedna stopa, a u drugom dijelu druga svakako nije uredu”.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je danas da Albanija podupire kosovsku blokadu robe iz Srbije, te poručio da je predsjednik albanske vlade Edi Rama “ubio dogovore” o suradnji u regiji.

“Rama je ubio regionalne dogovore o suradnji, jedinstveni ekonomski prostor… Besmisleno je držati bilo kakve sastanke o regionalnoj suradnji, poslije ovoga što je danas Rama rekao i što je sa Haradinajem danas razgovarao”, rekao je Dačić.

On je naglasio kako “Beograd ponovno treba braniti europske vrijednosti od Kosova, koje guši ekonomske slobode, kao jedan  od temeljnih europskih principa”.

“Nulta tarifa u prvih šest mjeseci između Kosova i Albanije. Vrijeme je da se uvede tarifa 100 posto na sjeveru, a nulta na jugu”, rekao je Rama poslije današnje zajedničke sjednice kosovske i albanske vlade u Peći i najavio da u roku od šest mjeseci između Kosova i Albanije neće biti nikakvih carinskih pristojbi.

Rama je, tvrdeći kako je “Albanija zainteresirana za izgradnju strateških odnosa sa Srbijom”, poručio da Srbija ne bi trebala “koristiti dva lica – jedno s Kosovom i jedno s Albanijom”.

“Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku, kao dva ponosna orla”, rekao je Rama, a svi sudionici sastanka su se poslije zajedničke sjednice fotografirali s rukama ukrštenim tako da simboliziraju dva orla – središnje obilježje zastave Albanije, koju kosovski Albanci drže kao svoju, slaveći njezin dan 28. studenoga.

Rama je, prema izvješćima beogradskih medija iz Peći, ustvrdio kako je uvođenje takse od 100 posto na robu iz središnje Srbije “politički protuodgovor Prištine”, te poručio da bi Kosovo i Albanija trebali ujediniti svoje carine.

“Carina je iracionalna odluka u normalnim uvjetima. Tko vidi 100 posto naplatu kao ekonomski aspekt, griješi, ova naknada je politički protuodgovor Prištine”, naglasio je Rama na zajedničkoj sjednici kosovske i vlade Albanije u Peći.

Na početku zajedničke sjednice, kosovski premijer Ramush Haradinaj najavio je potpisivanje devet sporazuma i protokola između dviju vlada koji će “dovesti do približavanja u budućnosti, sve dok se dva gospodarstva ne ujedine”, prenosi RTS.

Haradinaj je rekao kako zna da “ljudi na Kosovu i Albaniji očekuju više od ovi dviju vlada” i poručio da će politički predstavnici kosovski Albanca i Albanije “nastaviti raditi zajedno i suočavati se sa mnogim izazovima”.

“Danas je Kosovo strana za kontakt s EU, koja istodobno ispunjava sve kriterije za liberalizaciju viza i očekuje da institucije EU poštuju naše pravo”, prenijeli su albanski mediji Haradinajevu poruku iz Peći.

Poslije današnjeg, petog sastanka, dviju vlada predstavnici Kosova i Albanije potpisali su devet sporazuma, među kojima je i sporazum o ukidanje roaminga na cijene usluga u mobilnoj telefonskoj komunikaciji, te protokole o zajedničkoj carinskoj kontrol, uz “prepoznavanje i objedinjavanje modela zdravstvenih, veterinarskih i fitosanitarnih pregleda životinja, proizvoda životinjskog podrijetla i biljnih proizvoda”.

Predstavnici Prištine i Tirane najavili su dogovor i o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, a ministarstva zdravstva i i socijalne skrbi potpisali su sporazum o suradnji u zdravstvu. (Hina)