303 milijuna eura iz EU fondova za projekte razvoja i obnove u sedam hrvatskih gradova

Kompleks bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci / Commons
ITU mehanizam potiče održivi urbani razvoj i gradove kao pokretače gospodarstva

Gradonačelnici i predstavnici sedam hrvatskih gradova i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisali su Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), na taj način osiguravši 303,4 milijuna eura iz europskih fondova. Sporazum je potpisan u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Mehanizam Europske unije ITU za cilj ima promicanje održivog urbanog razvoja, poticanje uloge gradova kao pokretača gospodarstva te jačanje suradnje između jedinica lokalne i regionalne samouprave. Sredstva za projekte vezane uz ciljeve ITU-a na raspolaganje stavljaju Europski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond i Socijalni fond.

U okviru tematskih područja koje pokriva ITU mehanizam, iz EU fondova Zagreb će za financiranje projekata dobiti 114,9 milijuna eura, Split 46,6 milijuna, Rijeka 43,7, Osijek 34,6, Zadar 22,8, Slavonski Brod 20,9, a Pula 19,8 milijuna eura.

“Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bismo povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma”, izjavila je ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac.

Među projektima prijavljenima za ITU sufinanciranje našli su se Centar za mlade i gospodarska zona Crno u Zadru, Revitalizacija kompleksa Benčić u Rijeci, Inovacijski inkubator InnoBROD i Kuća tambure – Slavonska notna bajka u Slavonskom Brodu te projekt Obnova Tvrđe u Osijeku.

Izvor: Poslovni dnevnik