“3. maj” se odvaja od Uljanika, a u igri su dva europska ulagača

3. maj, brodogradilište, Uljanik, Darko Horvat, plan restrukturiranja
Wikipedia
Jedan od potencijalnih ulagača je talijanski Fincantieri od kojeg u Ministarstvu gospodarstva ovih dana očekuju konkretnije odgovore, dok se o drugom potencijalnom ulagaču zna samo da je riječ o jednom brodogradilištu iz Europske unije

Uprava Uljanika će u Ministarstvu gospodarstva danas dostaviti novi plan spasa za pulske navoze, a u njemu s prvi put sagledava i “3. maj”, na način da se riječko brodogradilište izdvoji iz Uljanik grupe.

Nije nikakva novost da riječki škver treba van iz Uljanikovog sustava, ali je važno što to sada postaje jedno od ishodišta Uljanikovog programa restrukturiranja. Odnosno, da bi se pulski i riječki navozi pokušali spasiti potrebno je da idu odvojenim putevima, a to će se sada elaborirati i na papiru.

Kako doznaje Novi list, jedna od opcija je odvajanje “3. maja” od Uljanika i prije početka procesa restrukturiranja pulskog brodogradilišta, a sve ovisi o ponudi ulagača zainteresiranih za “3. maj”.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je otkrio da postoje dva ozbiljnija potencijalna ulagača za “3. maj”. Jedan od njih je talijanski Fincantieri od kojeg u Ministarstvu gospodarstva ovih dana očekuju konkretnije odgovore o svojim namjerama, dok se o drugom potencijalnom ulagaču zna samo da je riječ o jednom brodogradilištu iz Europske unije.

Ministar Horvat se u utorak u Rijeci susreo s upravama “3. maja” i Uljanika koje su predvodili Gianni Rossanda i trećemajski sindikati, a trosatnom susretu su prisustvovali i župan Zlatko Komadina i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Vlada neće dati suglasnost za plan koji ih ne uvjeri u svoju održivost

Horvat je nakon susreta poručio da imaju obećanje Uprave Uljanika da će danas, u srijedu, dostaviti novu inačicu programa restrukturiranja koja će biti usklađena sa svim primjedbama i upitima iz Bruxellesa te izrazio nadu da će se to obećanje vjerodostojno i ispuniti.

Na pitanje novinara vjeruje li u to da je moguće napraviti održiv i smislen program restrukturiranja Uljanika, s obzirom na sve tanju knjigu narudžbi i dubioze koje se mjere u više od tri milijarde kuna, ministar nije dao konkretan odgovor, već je ponovio da Vlada neće dati suglasnost za plan koji ih ne uvjeri u svoju održivost. Novinare je zanimalo što će se dogoditi u tom slučaju, ali je ministar izbjegnuo spomenuti riječ stečaj.

“U novoj inačici plana restrukturiranja Uljanika prvi put »3. maj« se sagledava kao samostalni gospodarski subjekt za kojeg će se u jednom trenutku pojaviti kupac odnosno novi strateški partner”, poručio je Horvat.