‘3. maj’ u problemima, nema sredstava za nastavak proizvodnje i isplatu dugova

Commons
Riječko brodogradilište nagomilalo je 180 milijuna kuna duga, a neisplaćeni kooperanti pripremaju se na štrajk

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Damir Bačinović jučer je potvrdio je da je stanje u ‘3. maju’ alarmantno: riječko brodogradilište nema novaca za ponovno pokretanje zaustavljene proizvodnje, niti za isplatu kooperanata i dobavljača. Nagomilani dugovi premašili su 180 milijuna kuna, piše Novi list.

‘3. maj’ drugim je društvima u sklopu Uljanik grupe dosad pozajmio preko pola milijarde kuna koje se sad nemaju otkud vratiti. Nedavno odobren sanacijski kredit od 96 milijuna eura formalno je upućen Uljanik brodogradilištu a ne Uljanik holdingu, pa riječko brodogradilište zasad ne može primiti ni euro od hitnog kredita kojeg je odobrio Bruxelles, a Vlada podržala jamstvom.

Uljanik holding tako sada ima dva brodogradilišta u problematičnom stanju, a 3. maj više ne može računati ni na pomoć kroz restrukturiranje kojeg je zaključilo prošle godine. Iako je riječko brodogradilište na papiru ostvarilo minimalnu dobit za 2017. godinu, u stvarnosti ne raspolaže sredstvima potrebnima za nabavku materijala i opreme za završetak brodova na navozima.

“Situacija je alarmantna, može se reći da je ovo početak kraja za ‘3. maj’ ako u Vladi hitno ne iznađu način da se nužna sredstva za likvidnost ne ubrizgaju na razini cijele Uljanik grupe. ‘3. maj’, zajedno sa svojim kooperantima i dobavljačima, ubrzano nam odumire”, izjavio je Bačinović. Dodao je da o koncu visi nekoliko stotina radnih mjesta vezanih uz ‘3. maj’, zbog čijih nagomilanih dugova poslodavci nisu više u mogućnosti isplaćivati plaće.

Prošli je tjedan održana sjednica Nadzornog odbora ‘3. maja’ na kojoj je Uprava najavila da bi se financijski problemi trebali ubrzo riješiti. Ovo, međutim, nije prvi put da je radnicima i kooperantima najavljen uskori spas, a da novaca i dalje nema.