12 članica EU predlaže ukidanje roaminga na Balkanu

EU
Flickr
12 članica EU želi dopustiti ministrima iz država zapadnog Balkana da sudjeluju na najvišim političkim sastancima EU i prije nego što postanu članice

Dvanaest država članica Europske unije predložile su mjere kojima bi se države zapadnog Balkana približile svome članstvu. One su navedene u dokumentu predloženom Europskoj komisiji koja je razmatrala strategiju proširenja EU ranije ove godine.

Među tim državama su Austrija, Mađarska, Estonija, Italija, Irska, Malta, Litva, Latvija, Slovačka, Slovenija, Češka i Poljska. U procesu daljnjeg proširenja stavljaju naglasak na redovite godišnje summite s liderima BiH, Makedonije, Kosova, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Jedna bitna mjera koja se ističe je ukidanje roaminga na prostoru regije u kojoj živi 18 milijuna stanovnika. Osim toga, ovih 12 članica želi da se dopusti ministrima iz država zapadnog Balkana da sudjeluju na najvišim političkim sastancima Europske unije i prije nego što postanu članice, prenosi Reuters. Žele suradnju na poljima zdravstva, okoliša, vanjske politike i prometa.

U prijedlogu stoji kako su “ove mjere koje ništa ne koštaju, a imaju ogroman politički utjecaj i poboljšale bi imidž EU u regiji”. Čini se da je Europska unija krenula u razmatranje daljnjeg proširenja i napretka država k članstvu nakon povećanog utjecaja Rusije.