11 projekata iz Hrvatske traži ulagače na EIPP platformi Europske komisije

Kompleks Zapadna Žabica / rijeka.hr
Prijavljeni projekti ukupno su vrijedni 1,604 milijarde eura

Hrvatska je u proteklih godinu i pol prijavila 11 projekata u potrazi za investitorima na Europski portal projekata ulaganja (EIPP). Ova web platforma Europske komisije nastala je u sklopu Junckerovog plana kako bi se jednostavnije povezali projekti i potencijalni ulagači.

Ukupna vrijednost prijavljenih hrvatskih projekata iznosi 1,604 milijarde eura, pri čemu je samo projekt gradnje reverzibilne hidroelektrane Vrdovo na Perući vrijedan oko milijardu eura. Slijedi Pašman Rivijera, projekt Općine Pašman od 430 milijuna eura koji podrazumijeva gradnju novog turističkog kompleksa s hotelima, apartmanima i kućama na jugozapadnoj obali otoka.

pasman-rivijera.hr

Još jedan turistički projekt namijenjen je otoku Hvaru, gdje Osteuropa Investment Dr Ziembinski KG iz Münchena planira graditi odmaralište s 14 bungalova. Nazvan “Croatia Fishing”, projekt zahtijeva ulaganje od 12 milijuna eura, a cilj mu je profilirati Hvar kao istaknutu destinaciju za sportski ribolov.

Rijeka traži investitore za novi kompleks Žabica, projekt vrijedan 50 milijuna eura u sklopu kojeg će se graditi javna garaža na četiri etaže, trgovački centar te poslovni i stambeni prostori.

Grad Delnice želi ponovno oživjeti Hotel Sport te najavljuje raspisivanje natječaja u potrazi za potencijalnim ulagačima 3,2 milijuna eura, dok Zelina traži partnera za projekt sportskog centra Aquapark, vrijedan 6 milijuna eura.

Razvojna agencija Slavonskog Broda traži investitora za projekt hotela Tvrđava Brod za kojeg su ishođene sve potrebne dozvole. Za gradnju hotela od 4-5 zvjezdica na dva kata u izvornom sklopu zgrade ‘Stožerne vojarne’ potrebno je 5 milijuna eura. Drugi projekt koji stiže iz Slavonskog Broda, vrijedan 22,9 milijuna eura, odnosi se na proširenje infrastrukture lokalne luke.

Grupacija Komfor Klima prijavila je projekt gradnje “Ekološko-turističke platforme – marine” za prihvat brodova u tranzitu, vrijedan 20 milijuna eura, a općina Lekenik želi graditi poduzetničku zonu “Marof” u vrijednosti 11 milijuna eura.

U bazi EIPP-a trenutno je uvršteno 252 projekata iz svih 28 zemalja članica.

Izvor: Poslovni dnevnik