Zbližavanje dviju Koreja

YouTube
Kim Yo-jong, sestra vrhovnog vođe Sjeverne Koreje Kim Jong-una, uručila je pismo južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu kojime ga se poziva da što prije posjeti Pyongyang

Kim Yo-jong susrela se, na dan otvorenja Olimpijskih igara (9.veljače), s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom kako bi mu osobno uručila pismo od svojeg brata. U pismu Kim Jong-un poziva južnokorejskog predsjednika da posjeti glavni grad Južne Koreje tj. Pyongyang.

Kim Yo-jong posjetila je Južnu Koreju kao dio sjevernokorejske delegacije povodom otvorenja Olimpijskih igara. Sestra vrhovnog vođe Sjeverne Koreje prvi je član vladajuće obitelji nakon kraja Korejskog rata 1953. godine.

Ovaj susret vrlo je važan korak prema ujedinjenu dviju Koreja zbog toga što je to prvi kontakt između dviju koreja nakon više od desetljeća.

“Učinimo to mogućim tako što ćemo stvarati uvjete za to u budućnosti”, istaknuo je južnokorejski predsjednik uz zahvalu na pozivu.

Posjet Pyongyangu

Južnokorejski predsjednik Moon je već izjavio kako je voljan posjetiti Pyongyang, no SAD će se najvjerojatnije suprotstaviti takvom putovanju.

“Potrebno je oživjeti veze između Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje kako bi se veza između dviju koreja mogla razvijati”, izjavio je Moon.

U posljednja dva mjeseca došlo je do dramatičnog zahlađenja tenzija na Korejskom poluotoku i južnokorejski predsjednik Moon nada se da će stanje ostati isto i nakon kraja Zimskih Olimpijskih igara u Pyeongchangu.

Izvori: The Guardian, The Telegraph