Summit Erdogan-Putin-Macron-Merkel o Siriji uskoro počinje u Istanbulu

summit, merkel, macron, putin
kremlin.ru
Summit o Siriji okupit će 27. listopada državne čelnike Recepa Tayyipa Erdogana, Vladimira Putina, Emmanuela Macrona te njemačku kancelarku Angelu Merkel, najavio je u petak glasnogovornik ureda turskog predsjednika

Na summitu će se razgovarati o stanju u Idlibu, posljednjem uporištu oporbe u Siriji, te o “političkom procesu” zamišljenom da dovede do rješenja sukoba koji hara zemljom od 2011., istaknuo je glasnogovornik Ibrahim Kalin.

Elizejska palača potvrdila je sudjelovanje Macrona na tom summitu.

“Francuska se namjerava prvenstveno založiti za održavanje prekida vatre u pokrajini Idlib kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa i novi masovni val izbjeglica, te za učinkovito pokretanje zaključnog političkog procesa”, kazao je izvor u uredu francuskog predsjednika. “Ta će dva cilja biti u središtu rasprava između šefova država i vlada”.

U Berlinu je glasnogovornica Angele Merkel, Martina Fietz, također potvrdila održavanje summita u četvero.

“Na susretu će biti prvenstveno govora o stanju u Idlibu i provedbi rusko-turskog sporazuma iz Sočija. Uz to, govorit će se o nastavku političkog procesa pod pokroviteljstvom UN-a, posebice o početku rada povjerenstva o ustavu”, rekla je ona.

Po njoj, Merkel “želi, koliko je moguće, raditi na procesu stabilizacije Sirije te vidi u Rusiji, kao saveznici Assadova režima, partnera koji ima sasvim posebnu odgovornost”.

“Računamo da ćemo moći učiniti napredak u vidu stabilizacije Sirije, znajući istodobno da će taj proces biti vrlo složen i trajati godinama”, nastavila je ona.

Kremlj je potvrdio u priopćenju sudjelovanje Putina na summitu, ističući da će se rasprave vrtjeti oko načina “unapređivanja procesa političkog rješenja u Siriji kao i o ostalim mjerama koje bi mogle pojačati sigurnost i stabilnost te stvoriti uvjete pogodne za povratak izbjeglica”.