Sirijska oporba poziva zemlje da se ne mire s Assadom

Sirija
Foto: Pixabay
Glavni pregovarač sirijske oporbe rekao je da ga iznenađuju zemlje koje obnavljaju veze sa sirijskom vladom i zatražio od njih da promijene svoje odluke

Arapske države, uključujući i neke koje su ranije podržavale pobunjenike protiv predsjednika Bashara al-Assada, nastoje se pomiriti s njime nakon uspjeha njegovih snaga u ratu i tako proširiti svoj utjecaj u Siriji na račun Turske i Irana.

Ujedinjeni Arapski Emirati prošlog su mjeseca ponovno otvorili svoje veleposlanstvo u Damasku a Bahrein je rekao da njegovo tamošnje veleposlanstvo i sirijska diplomatska misija u Manami rade bez prekida.

“Mi nemamo moć da zaustavimo tu pomirbu”, rekao je novinarima Nasr Hariri u Rijadu.

“Još uvijek se nadamo  da postoji mogućnost da te zemlje preispitaju svoje odluke i shvate da stvaran i čvrst odnos trebaju imati sa svojom braćom u sirijskom narodu a ne s režimom koji je počinio sve te zločine”, rekao je.

“Bashar al-Assad će ostati ratni zločinac i ako se tisuće čelnika s njime rukuje”, dodao je.

Kuvajt je prošlog tjedna rekao da očekuje da još arapskih zemalja “idućih dana” ponovno otvore veleposlanstva u Damasku, iako će za taj potez morati dobiti dopuštenje Arapske lige.

Sirijsko članstvo u Arapskoj ligi suspendirano je 2011. kao odgovor na nasilna obračun vlasti s prosvjedima “Arapskog proljeća”. Liga mora postići konsenzus kako bi Sirija ponovno postala član.

“Ne mislimo da bi bilo ispravno ponovno primiti Siriju u Arapsku ligu. Mislimo da ta odluka ne bi bila u interesu političkog procesa”, rekao je Hariri. (Hina)