Sastanak u Hanoiju završio bez dogovora

Kim Jong Un
Foto: Wikipedia
Američki predsjednik Donald Trump napustio je sastanak sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom bez potpisanog sporazuma. Prema njegovim riječima, sastanak je završio jer je sjevernokorejska strana zahtijevala postepeno ukidanje ekonomskih sankcija u zamjenu za denuklearizaciju na što američka strana nije željela pristati.

Drugi sastanak između Trumpa i Jong Una naglo je prekinut, nakon što je američka delegacija napustila pregovore bez potpisanog sporazuma. Američka delegacija napustila je Hanoi prije završetka sastanka, te je otkazan radni ručak između dvaju čelnika.

Prema izjavama glasnogovornice Bijele Kuće Sarah Sanders, ali i samoga Trumpa, sjevernokorejska strana se obvezala na zatvaranje jednog nuklearnog postrojenja ako zauzvrat Washington ukine neke sankcije. S druge strane, američka strana je zahtijevala potpuno napuštanje nuklearnog programa nakon čega bi sankcije bile ukinute. Iako je Trump odbio nastavak pregovora, nije isključio mogućnost budućih sastanaka. Napuštajući Vijetnam izjavio je kako nije želio sklopiti sporazum pod svaku cijenu.

Nagli prekid sastanka iznenadio je svjetsku javnost, jer je Trump nakon njihovog prvog sastanka u Singapuru prošle godine hvalio dobar odnos sa sjevernokorejskim čelnikom. Tada je izjavio kako je denuklearizaciju moguće ostvariti u roku od godine dana. Došavši u Vijetnam promijenio je pogled na razvoj pregovora najavivši da bi oni mogli potrajati.

Drugi sastanak u manje od godinu dana

Donald Trump i Kim Jong Un sastali su se osam mjeseci nakon sastanka u Singapuru. Tada su ispisali povijest postavši prvi vođe svojih zemalja koji su se sastali od nastanka Sjeverne Koreje 1948. godine. Nekoliko mjeseci prije, mnogi su predviđali mogući oružani sukob između ovih dviju zemalja. Izgledi za sukob su porasli nakon što je Sjeverna Koreja testirala rakete koje su mogle doseći američko tlo. Trump je nakon toga nazvao Kim Jong Una „čovjekom raketom“ (rocket man) i zaprijetio uništenjem Sjeverne Koreje ako napadne SAD ili njezine saveznike.

Za drugi sastanak izabran je glavni grad Vijetnama, Hanoi. Vijetnam je također komunistička zemlja koja je reformirala svoju ekonomiju, te se otvorila svijetu i stranim investicijama. Neki analitičari su hvalili izbor Vijetnama kao mjesta sastanka, naglašavajući kako je to prilika Kim Jong Unu da vidi kako država može održati istu strukturu vlasti, a opet dopustiti slobodan protok kapitala.

Samit u Hanoiju zasigurno nije posljednji te vrste između ovih dviju strana i sljedeći se mogu očekivati u bliskoj budućnosti. Problem ovoga sastanka bio je što su obje strane došle s različitim stajalištima o nastavku pregovora, te on nije bio samo prilika za potpisivanje sporazuma o onome što su pregovarači na ranijim sastancima utvrdili.