Održan sastanak G7

G7, Donald Trump
Foto: YouTube
Trump ponovno zaoštrio odnose SAD-a s ostatkom svijeta

U kanadskom Quebecu ovaj vikend održan je sastanak političkih čelnika G7, sedam ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta. Iako se činilo da su napeti razgovori uspješno privedeni kraju, zajedničkim potpisivanjem izjave o smanjenu protekcionističkih mjera, Donald Trump je ponovno šokirao svijet objavivši tweet kojem opoziva potpis sa zajedničke izjave.

Sastanak G7 ipak završio neuspjehom

Svega tjedan dana nakon uvođenja Trumpovih carina Europi, Kanadi i Meksiku, Justin Trudeau u ime Kanade koja ove godine presjeda skupinom G7, pozvao je čelnike skupine G7 na sastanak u Quebec. Razgovori su protekli u napetom ozračju i međusobnom prozivanju, no potpisivanjem zajedničke izjave o smanjenju barijera i zapreka slobodnoj trgovini činilo se da je sastanak uspješno priveden kraju.

Trump povukao potpis – tržišta u neizvjesnosti

Tijekom puta u Singapur, gdje bi se trebao sastati sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong Unom, Trump je objavio tweet koji je ponovno unio nesigurnost u globalnu ekonomiju i trgovinu. Tweeter povlačenje potpisa Trump je obrazložio „izdajom“ kanadskog predsjednika Justina Trudeaua, referirajući se na Trudeaov govor poslije sastanka G7 u kojem kritizira američke carine i najavljuje uvođenje recipročnih mjera. Francuski predsjednik Emanuel Macron stao je u obranu kanadskog predsjednika nazvavši Trumpa nekonzistentnim, aludirajući na njegovo ponašanje tijekom razgovora između članica G7.

Rusija kao dodatni kamen spoticanja, svjetsko prvenstvo od iznimnog značaja za Rusiju

Trumpov poziv da se Rusija ponovno priključi skupini G7 izazvao je napetosti, prije svega između SAD-a i Europe, koja predvođena njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i dalje inzistira na nastavku ekonomskog pritiska na Rusiju. Prvi je to poziv Rusiji od njenog izbacivanja iz skupine G8 2014. Trumpa je zasad podržao samo talijanski premijer Giuseppe Conte, rekavši da je „to u interesu svih nas“. Zbog potencijalnog zatopljenja ekonomskih odnosa Europe i Rusije, ruski predsjednik Vladimir Putin veliku će pažnju usmjeriti na održavanje Svjetskog prvenstva u Rusiji, prilike da se Rusija prikaže u novom, diplomatski miroljubivom svjetlu.