Krajnji rok za sklapanje trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine

Amerika, Kina, trgovinski rat
Foto: Youtube
Američko-kineski trgovinski pregovori trebaju biti uspješno okončani do 1. ožujka, a u protivnom će SAD nametnuti nove carine, rekao je u nedjelju američki trgovinski zastupnik Robert Lighthizer, pojasnivši kako postoji čvrsti krajnji rok za postizanje dogovora.

Globalna tržišta nervozna su glede sukoba dviju vodećih svjetskih ekonomskih sila koji su prouzrokovali kinesko snažno ostvarivanja profita na američkom tržištu te tvrdnje Sjedinjenih Država kako Kina krade intelektualno vlasništvo i tehnologiju.

“Što se mene tiče to je čvrsti krajnji rok. Kada razgovaram s predsjednikom Sjedinjenih Država, on ne razmišlja dalje od ožujka”, kazao je Lighthizer za CBS, osvrnuvši se na nedavnu odluku Donalda Trumpa o odgađanju novih carina dok traju pregovori.

“Način na koji su stvari postavljene je taj da će nakon 90 dana te carine biti povećane”, rekao je Lighthizer, koji je angažiran da vodi pregovore u ime Sjedinjenih Država i koji je opovrgnuo očekivanja koja su vjerovala kako će se period pregovora produžiti.

Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se kako će planirano povišenje carina s 10 na 25 posto na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara, koje je najavljeno za početak siječnja, biti odgođeno za vrijeme pregovora oko trgovinskog sporazuma. (Hina)