Još nema dogovora oko Sirijskog ustava

Sirija
Foto: Pixabay
Summit četiriju država o sukobu u Siriji kojemu je domaćin bila Turska nije postigao “nikakav napredak” prema miru u toj državi, istaknuo je u nedjelju dužnosnik sirijske oporbe. 

Čelnici Turske, Njemačke, Francuske i Rusije u subotu su se u Istanbulu dogovorili kako bi odbor koji će napisati novi sirijski ustav trebao biti spreman do kraja godine.

Vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, dosad je odbijala sve vanjske pozive za pisanje novog ustava, tvrdeći kako je to unutarnje pitanje.

“Ne mislim da je summit postigao napredak prema miru jer ruski predsjednik još nije dao znak Basharu al-Assadu da se uključi u politički proces”, kazao je Ahmed Ramadan, glasnogovornik opozicijske Sirijske nacionalne koalicije.

“Sirijski režim zasad nije poduzeo nikakav korak kako bi olakšao rad ustavotvornog odbora ili političkog procesa”, dodao je Ramadan.

Sirijska oporba inzistira na novom ustavu koji smatra ključnim za buduće izbore

Rusija je ključna saveznica Assada čije su snage posljednjih mjeseci postigle niz vojnih pobjeda protiv pobunjenika i islamističkih militanata u različitim dijelovima Sirije.

Moskva i Ankara su prošli mjesec postigli sporazum kojim se u sjeverozapadnoj regiji Idlb stvorila demilitarizirana zona. Idlib i okolna područja posljednje su uporište pobunjenika koji su 2011. ustali protiv Assada. Tamo živi oko 3 milijuna ljudi od kojih je više od polovice onih koji su pobjegli iz drugih područja s napredovanjem sirijske vojske.

“Summit je dao uobičajena jamstva između Turske i Rusije s jedne, te Njemačke i Francuske s druge strane za nastavak primjene sporazuma o Idlibu”, zaključio je glasnogovornik sirijske oporbe. (Hina)