EU produžila sankcije Rusiji zbog situacije na istoku Ukrajine

Moskva, Rusija, sankcije
Pixabay
Čelnici Europske unije dogovorili su se o ponovnom produženju ekonomskih sankcija Rusiji zbog njezine uloge na istoku Ukrajine i na Krimu, objavio je u četvrtak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

“Odluka: EU jednoglasno produžuje ekonomske sankcije Rusiji jer nema napretka u implementaciji sporazuma iz Minska”, napisao je Tusk na svom Twitter profilu.

Sporazumom iz Minska su Rusija i Ukrajina, uz Njemačku i Francusku, 2015. dogovorile mjere za okončanje rata na istoku Ukrajine.

EU je sankcije Moskvi prvi put uvela u srpnju 2014., nakon ruske aneksije poluotoka Krima i zbog podrške proruskim separatistima u Ukrajini. EU je ublažavanje sankcija povezala s napretkom oko dogovora u Minsku koji traži bezuvjetni prekid vatre i da obje strane povuku teško naoružanje s prve crte borbe.

Sankcije pogađaju rusku financijsku, energetsku i obrambenu industriju, ograničavaju pristup bankama tržištu EU-a, kao i dio uvoza iz tog saveza.

Tenzije između Moskve i Kijeva ponovno su se razbuktale prošli mjesec nakon morskog okršaja kod krimskog poluotoka. Rusija je tada zaplijenila tri ukrajinska plovila i pritvorila 24 članova posade.  (Hina)