Američki ministar obrane James Mattis odlazi s dužnosti do kraja godine

James Mattis, Trump, SAD
Wikimedia Commons
Nakon što je šokirao saveznike najavivši da povlači sve trupe iz Sirije, predsjednik Trump ostao je bez još jednog ministra iz svoje Vlade. Zbog ne slaganja s njegovom politikom, general James Mattis u pismu predsjedniku najavio je svoj odlazak sa zadnjim danom veljače.

U svojoj predsjedničkoj kampanji, Donald Trump je često kritizirao američke intervencije diljem Bliskog Istoka. Isticao je kako je od početka bio protiv intervencije u Iraku, a kritizirao je i bivšeg predsjednika Baracka Obamu zbog njegove politike prema Siriji. Došavši u Bijelu Kuću najavio je povlačenje američkih snaga iz Sirije nakon pobjede nad tzv. Islamskom Državom, napominjući da mu nije cilj smijeniti Bashara al-Asada s vlasti.

Tri godine nakon što je tzv. Islamska Država bila na svome vrhuncu u Siriji i Iraku, u ovome trenutku je pred porazom te kontrolira tek neznatna pustinjska područja. Sirijska vlast preuzela je kontrolu nad većim dijelom države, nakon što su oslobođeni svi veći gradovi. Uz pomoć saveznika, SAD je uspio u naumu da porazi islamiste.

Ovoga tjedna Trump je odlučio ispuniti svoje obećanje i najavio povlačenje snaga iz Sirije, uz ostanak snaga u susjednom Iraku koji bi mogli intervenirati u slučaju potrebe. Nakon što su  se odluci o povlačenju usprotivili i Republikanci i Demokrati, svoje neslaganje s tom odlukom iskazao je i James Mattis, ministar obrane i umirovljeni general.

U svome pismu predsjedniku, najavio je da odlazi do kraja veljače sljedeće godine navodeći kako Trump zaslužuje ministra obrane s kojim ima isti pogled na događanja u svijetu

Mattis je tijekom svog mandata kritizirao Trumpov pogled na međunarodna zbivanja, ističući nužnost suradnje sa saveznicima u trenutcima kada je Trump kritizirao članice NATO saveza da ne izdvajaju dovoljno sredstava za obranu. Također je bio protiv Trumpove odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Iako je i sam Trump na svom Twitter profilu najavio da će Mattis odstupiti s krajem veljače, u novoj objavi u nedjelju ponovno je iznenadio najavivši da će s prvim danom nove godine na poziciju vršitelja dužnosti ministra obrane postaviti Patricka Shanahana, tjerajući tako Mattisa ranije s mjesta ministra nego što je to planirano. Shanahan je obavljao dužnost zamjenika ministra obrane od srpnja 2017.

Bogata karijera Jamesa Mattisa

Mattis je napustio vojnu karijeru kao general 2013. godine, nakon više od 40 godina aktivnog služenja. Najveće vojne uspjehe postigao je u Afganistanu i Iraku. Poznat po svojoj oštroj taktici, zaradio je nadimak „Mad Dog“ (bijesni pas).

U prosincu 2016. Trump ga je nominirao za ministra obrane, a tu dužnost preuzeo je s prvim danom nove administracije. Kako bi Mattis mogao preuzeti dužnost ministra, Kongres je bio primoran napraviti ustupak u zakonu iz 1947. koji nalaže da vojno osoblje ne može preuzeti mjesto ministra 7 godina nakon umirovljenja.

Tijekom svog mandata oštrim tonom je upozoravao Sjevernu Koreju i Iran na vojnu intervenciju ako dođe do bilo kakvog napada na SAD. Iako je smatrao Iran kao prijetnju za opstanak Izraela, usprotivio se povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Zagovarao je suradnju sa saveznicima, posebno s članicama NATO saveza, čak i kada je Trump kritizirao članice i rad  saveza.