Yellow Submarine kao začetak modernih animiranih filmova

Yellow Submarine, The Beatles

Bez Yellow Submarinea teško da možemo zamisliti moderne animirane filmove poput; The Simpsona, South Parka ili Rick & Mortyja

Upravo taj psihodelični animirani film, s kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća označio je početak moderne animacije. Žuta podmornica, zahvaljući svojim dimenzionalnim iluzijama koje se provlače kroz cijeli film, ostavlja dubok dojam na gledatelje.

Takve iluzije su izražene kroz čudesne vizualne slike, poput stvorenja koje ima trubu na licu i njome postupno proguta cijeli svijet, žuta podmornica koja se povremeno preobrazi u odvažno nasmijanu ribu ili danteovski krajolik zagrobnih vrsta. Upravo je to i sama bit animacije; mogućnost kreiranja bilo čega što možemo zamisliti, a ovaj film ostvaruje pun potencijal te ideje.

Početak psihodelične priče i filma

Priča započnje u trenutku krize u Pepperlandu, koja je preplavljena tužnim osobenjacima (blue meanies) koji mrze moć Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Banda te samim time glazbu, ljubav i povratak boja u svijet. Zatim osobenjaci zamrznu cijelo njihovo područje plavim bombama koje izblijede svu boju  i zemlju Pepperland ostave u stanju plavo-sive animacije. Stari Fred, koji je dirigent benda, traži pomoć od Beatlesa te se oni upuštaju u avanutru kako bi spasili Pepperland.

Psihodelična priča je ukomponirana u film na način da se isprepliću mnoštvo scena i neobičnih likova koje u realističnom svijetu nebi mogli dovesti ni u bilo kakvu vezu

Primjerice, u središnjem dijelu filma Beatlesi putuju kroz sedam mora, koja donose neke nove događaje i iskušenja. Poput More Vremena – gdje vrijeme teče istovremeno naprijed i natrag.

Zanimljiv je posjet Moru Rupa, čiji je krajolik sastavljen od složenih ovalnih crnih rupa, gdje se čini da se mogu otvoriti ili prema dolje ili u stranu, tako da likovi mogu ući i izaći u raznim dimenzijama. Upravo u tom djelu paradoksalno, animacija počinje jesti samu sebe, sve dok na kraju ne ostane samo bljedoliko ništavilo.

Samim time, dolazi do izražaja inovatino kreativni pristup filmaša, koji se ne boje iskušavati granice animiranog filma te rušiti konvencionalna pravila.

Sve do Žute podmornice

Prije Žute podmornice, animacija je bila blaga: vrline se se veličale i bile su zatupljene, ali poslije njega to se u potpunosti promijenilo i stvorilo novi svijet animacije. Veličina Yellow Submarinea leži u tome što je njime označen revolucionarni preokret unutar animiranih filmova. Odnosno, oni više nisu bili samo za djecu, sada su postali prostor za stvaranje satire i umjetnosti i najviše od svega – subverzije.

Film je objavljen usred psihodelične pop kulture i publika ga je dobro prihvatila, štoviše u to doba takva umjetnička djela još su bila nepoznanica. Osim što je bio novina, popularnost su mu donijele kreativne slike i pjesme Beatlesa koje se provlače kroz čitavu priču.

Film je kao i Disneyeva „Fantazija“ muzičko-animirano djelo za sva vremena.