What We Do in the Shadows: Humor od kojeg će vam prokolati krv u žilama

Film, serija, What We Do in the Shadows
What We Do in the Shadows

Vampiri koji žive (ako se to uopće i može reći za ‘nežive’) kao cimeri u trošnoj kući na Staten Islandu i koje danonoćno snima filmska ekipa sve kako bi nas upoznala s njihovim običajima, redovnim nedaćama i konfliktima mnogima će zvučati suludo i apsurdno, no to i jest svrha pravog mockumentarya (op.a. lažnim dokumentarcem s elementima humora)

Nastala po istoimenom filmu iz 2014. koji je pak inspiriran kratkim filmom ”What We Do In The Shadows: Interviews With Some Vampires” iz 2005., TV serija ispaljenog redateljsko/scenarističkog dvojca Clement/Waititi nas vraća u urnebesno zabavni svijet vampira koji se među ostalim prepiru oko stoljetnog rasporeda pranja krvavog posuđa, ostavljanja ispijenih žrtava svugdje po kući ili vječnog sukoba s vukodlacima koji im u posljednje vrijeme zlobno zapišavaju uredno podšišane grmove u vrtu. 

U spomenutom filmu, ekipa se nalazila na Novom Zelandu (što je na kraju i logično jer se tamo i snimala), dok je ovdje premještena u S.A.D. (iako je zapravo snimana u Kanadi). Vampirske cimere ovdje pak čine Nandor ‘Nemilosrdni’ (K. Novak), bračni par Laszlo (M. Berry) i Nadja Crawensworth (N. Demetriou), odnosno, energetski vampir (da, dobro ste pročitali) Colin Robinson (M. Proksch) i Nandorov vjerni sluga Guillermo (H. Guillén).

Parodiranje vampirskih legendi, ismijavanje filmskih franšiza (”Twilight” saga je prva na udaru) i totalno uvrnuti humor, nasmijat će čak i one koji su ‘cijepljeni od smijeha’, a u jednoj epizodi (neću vam reći kojoj) ćete moći ugledati i glumce iz originalnog filma, odnosno neka izuzetno poznata holivudska lica i njihove interpretacije proslavljenih vampirskih likova.  

Nabrajanje određenih komičnih situacija bi se razvuklo u nedogled, pa ih stoga neću niti izdvajati, no zato ću svakako spomenuti ime Taika Waititi. Zvuči poznato? Da, to je onaj isti luđak odgovoran za spomenuti istoimeni film iz 2014. koji je nakon opetovanog uspjeha s filmom ”Hunt for the Wilderpeople” dobio priliku za režiranjem trećeg (i najhvaljenijeg) nastavka sage o superjunaku Thoru (op.a. ”Thor Ragnarok”). 

Mislim da ne treba i posebno naglašavati kako je serija po prikazivanju automatski stekla vojsku sljedbenika i kako je potvrđeno snimanje druge sezone.  Eh, da. Kako bi vas poštedio potrage za autorom zarazne pjesme ‘You’re Dead’ iz uvodne špice, reći ću kako je za nju zaslužna folk pjevačica 60-ih, Norma Tanega.