The Insult: Dovoljna je jedna kriva rečenica

The Insult

Uz okorjele filmofile, kroz posljednjih desetak (ako ne i više) godina čak su i prosječni gledatelji čuli za filmove iz ‘egzotičnih’ zemalja poput Irana, Alžira ili Egipta. No, mnogi su ipak ostali prilično iznenađeni kad se početkom godine prilikom objave kandidata za prestižnu nagradu ‘Oscar’ u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja našao i jedan naslov iz Libanona. Da, Libanona, dobro ste pročitali. Naravno, za neke to i nije bilo preveliko iznenađenje uzevši u obzir činjenicu kako je taj isti film 2017. pokupio neke dosta zvučne nagrade poput one za najboljeg glumca (op.a. Kamel El Basha) na festivalu u Veneciji. Da li je vrijedan i vaše pažnje? Provjerite nakon kraćeg sinopsisa.

Tony Hanna (A. Karam) je libanonski kršćanin koji u svoje slobodno vrijeme ne propušta posjetiti i poslušati huškačke (uglavnom) govorancije lidera njegove Kršćanske stranke. Dakako, takvi protumuslimanski (nerijetko protupalestinski) govori lagano potpiruju mržnju u njegovom srcu i unatoč svoj svojoj marljivosti i brižnosti ka trudnoj supruzi (R.Hayek), Tony ne podnosi palestinske imigrante i smatra ih prijetnjom.

Ta njegova rastuća mržnja eruptira onog dana kad iskusni palestinski predradnik Yasser Salameg (K. El Basha) naloži svojim radnicima da poprave Tonyjevu odvodnu cijev na balkonu kroz koju ga je ovaj nekoliko trenutaka ranije nehotično zalio zalijevajući cvijeće. Tony bijesno razbije zamijenjenu cijev na što mu Yasser odbrusi sočnom psovkom. Tony potom prijavi Yassera policiji, no ovi ga nezainteresirano odbiju. Na nagovor svojeg šefa, Yasser se nevoljko odluči ispričati Tonyu što nakon jedne uvredljive rečenice izazove još i veći kaos u kojem dođe do fizičkog obračuna. Tony za pretrpljenu ozljedu odluči tužiti Yassera….

Kad bi nekom ispričali da je nakon jednog nepažljivog čina zalijevanja cvijeća došlo do razmjene sočnih psovki, fizičkog obračuna pa na kraju i suda, rekli bi da je to neka ‘štorija’ koju je osmislio veliki Miljenko Smoje ispijajući bevandu na laganom povjetarcu. No, u filmu ”The Insult” to nije nikakav predmet sprdnje ridikula Smojinih priča, već okidač za jednu ozbiljnu političku dramu. Izuzev iskusnih politologa i povjesničara, malo tko bi vam mogao temeljito objasniti povijest sukob zemalja na Bliskom Istoku, no ovaj film nam uz sudbine svojih glavnih protagonista i njihovih prošlosti govori i o tome.

Podjele između naroda na tim prostorima su prisutne već desetljećima i dovoljna je tek jedna kriva riječ ili rečenica da tu vječno upaljenu iskru mržnje i netrpeljivosti rasplamsa u sukob velikih razmjera. No, kako bi bilo da svoj ponos i prošlost ostavimo po strani, stisnemo zube, a potom i ruke i zajedno krenemo u jednu bolju budućnost. Znam, zvuči utopistički, no ne i nemoguće. Pametno je Ziad Doueiri složio ovu priču, vodio nas u turbulentno stanje paranoje, mržnje i straha, ali nam je kao rješenje ponudio ljudskost, a ne glupost. Možemo ovakvu priču premjestiti na bilo koji kutak ranjene nam ‘majčice Zemlje’ i poruka ostaje ista: – Ljudi se trebaju ponašati kao ljudi, a ne kao zvijeri!-

Jako dobro režiran, odglumljen i pričom inspirativan film kojeg nipošto ne bi smjeli propustiti.

OCJENA: 4.5/5