Sweet Country: Ima li zemlje za crne starce?

Sweet Country

Globalna kinematografska vožnja ovom nas je prilikom odvela u daleku Australiju gdje se u hrpi skrivenih dragulja našao i jedan film kojeg nipošto ne biste smjeli propustiti. Zašto? Paa…tehnološkim (i inim) dostignućima unatoč, lako bismo mogli reći kako ponovno živimo u nekim opasnim vremenima u kojima riječi poput: tolerancija, rasa, spol, vjera ili demokracija sve brže gube smisao.

Mržnja i pohlepa nas polako izjedaju i krvna zrnca se sve glasnije pedantno probiru, boja kože nam mrači um i višestoljetne civilizacije su na pragu totalnog samouništenja. Ima li potrebe za ovako dramatičnim riječima i pesimističnom tonu? Možda još uvijek ne, no linija ljudskog razdvajanja se rapidno podcrtava i podebljava i valja nam dobro razmisliti o djelima koja činimo, riječima koje izgovaramo i idejama koje promičemo. S tim se vraćam na naš film koji ima štošta za reći o svemu tome, no prije svega riječ-dvije o samoj radnji.

Sam Kelly (H. Morris) je sredovječni aboriđanski stočar zaposlen na farmi Freda Smitha (S. Neill), pravičnog svećenika koji sve ljude, neovisno o boji kože, gleda istim očima. Kad mu se jednog dana za pomoć oko radova na obližnjoj farmi obrati novopridošli,  istraumatizirani i rasistički nastrojeni ratni veteran Harry March (E. Leslie), Smith nevoljko ustupi Sama i njegovu suprugu Lizzie (N. Gorey-Furber). March jako brzo pokaže svoju gadnu narav, stvari se dodatno zakompliciraju i jako brzo dođe do krvavog okršaja zbog kojeg na kraju okrive Sama…

Ovaj kraći sinopsis će na vam prvi pogled možda i povući asocijacije na mnogobrojne tematski slične holivudske kaubojce, no dužan sam naglasiti kako je redatelj i scenarist Warwick Thornton inspiraciju prvenstveno pronašao u stvarnim događajima koji su se odvijali početkom 20-ih godina prošlog stoljeća u zabačenim dijelovima sjeverne Australije. Ukratko, od tipičnog klišeiziranog Hollywooda ovdje nećete vidjeti niti H.

Ne dragi moji, ovo je nešto posve drugačije. Ovo je priča koja nas kroz svoje predivne, ali i nemilosrdne krajolike vodi direktno u srce tame (ne baš Conradovo, ali ne i nepoznato) i spoznaju kako se bijela rasa i dan-danas ima čega sramiti. Njihovo (ili bolje rečeno, naše) superiorno razmišljanje bespovratni je put u destrukciju, nasilje i netoleranciju. Ogoljena i okrutna priroda ovdje je savršen podsjetnik kako u biti ništa ne posjedujemo i kako je kohezija nužna za preživljavanje.

Poetična, pametna i nezaboravna karakterna studija okrunjena fantastičnom režijom, impresivnom glumom naturščika Hamiltona Morrisa i veterana Browna, svakako će vas potaknuti na propitivanje vlastite duše i ovozemaljskog postojanja.

OCJENA: 4.5/5