Good Omens: Dobri predznaci za urnebesan Sudnji dan

Od prvih dana u Rajskom vrtu pa sve do same sadašnjosti kojoj prijeti Sudnji dan, anđeo Aziraphale (M. Sheen) i demon Crowley (D. Tennant) gaje jedan neobičan prijateljski odnos.

Kad postanu aktivni sudionici vječnog nebeskog rata u kojem će Sotonin sin (S. Taylor Buck) donijeti čovječanstvu konačni kraj, Aziraphale i Crowley unatoč naredbama svojih nadređenih odluče intervenirati kako bi tom istom nezaslužnom čovječanstvu pružili novu priliku…

Terry Pratchett i Neil Gaiman udružili su 1990. svoje genijalne umove i napisali knjigu koja sadrži SVE! Beskrajni sukob Raja i Pakla, anđele i demone, vještice i njihove lovce, četiri jahača Apokalipse, a Boga mi i vanzemaljce.

Naravno, priča je trebala biti duhovita ili bi takva grandiozna ideja bila apsolutno apsurdna, no fanovi Pratchetta su znali što mogu očekivati od njegovog ispaljenog smisla za humor, dok su oni Gaimanovi također s pravom očekivali pravu poplavu kreativnosti i ludila. 

Duuuugo se kuhao ovaj projekt (kao uostalom i za većinu Pratchettovih i Gaimanovih djela), u igri za filmsku adaptaciju je niz godina bio i veliki Terry Gilliam (koji je u glavnim ulogama vidio Johnnya Deppa i Robina Williamsa), no ta priča nažalost nikad nije zaživjela. Neko vrijeme je uz priču o TV adaptaciji bio i vezan i drugi ‘pajtonovac’, Terry Jones, ali niti on nije na kraju bio te sreće. 

Nakon toliko godina bezuspješnih pokušaja, fanovi su se nekako pomirili s činjenicom kako će likovi Crowleya i Aziraphalea živjeti jedino u njihovoj mašti, no nakon Pratchettove smrti 2015. Gaiman je bio odlučniji nego ikad da ostvari posljednju želju svojeg preminulog kolege i uspio je konačno pokrenuti stvari s mrtve točke. 2017. je dobio zeleno svjetlo od studija ‘Amazon’, obavljen je casting i snimanje šestodijelne mini-serije je moglo započeti.

Premda je na prvi pogled bilo teško zamislivo da će kroz jedan skroman budžet sve te čudesne kreature, epohe i epske sekvence izgledati uvjerljivo i dobro, najznačajniji segmenti su bili i ostali sama priča i glumačka ekipa.

Po našu sreću, odabir Michaela Sheena kao Aziraphalea, a osobito Davida Tennanta kao Crowleya je bio pun pogodak. Duo je poput nekog neobičnog bračnog para stvorio magičan odnos koji pršti humorom i kojekakvim dosjetkama, a zapažene uloge su ostvarili i Jon Hamm kao imbecilni anđeo Gabrijel, Adria Arjona kao neodoljiva vještica Anathema, odnosno, Michael McKean kao šeprtljavi lovac na vještice Shadwell i Miranda Richardson kao prostitutka/medij, madame Tracy.  

Svi ti životopisni i urnebesno duhoviti likovi (spomenut ću još i da Frances McDormand posuđuje glas Bogu (!), a Benedict Cumberbatch Sotoni) savršeno su se uklopili u ovu suludo dobru satiru o evoluciji ili točnije rečeno deevoluciji čovjeka i njegovoj neuništivoj volji za uništenjem svega što ga okružuje.

Politika, ekologija, spolna i rasna diskriminacija, sve to i još mnogo drugih stvari vješto su upakirani u scenarij kojeg potpisuje sam Gaiman i mogu vam samo reći da će te uživati u konačnom rezultatu. Ako vam se serija svidi, ne ustručavajte se pronaći dosadašnje adaptacije Pratchettovih i Gaimanovih romana, a na kraju krajeva i pročitati njihove fantastične kreacije.