Euphoria: Neki novi klinci

Kao pripadniku sad već od mlađih naraštaja zaboravljene legendarne ‘Generacije X’, tinejdžerski dani u Hrvatskoj (kao i većini vršnjaka) protekli su mi u iščekivanju prestanka sirena za uzbunu i povratka el. energije kako bi konačno uključio vražji televizor. Na programu? Fucking ”Beverly Hills, 90210”!

Znam, zvuči otrcano, no boljeg sadržaja nismo imali. Godine su prolazile i te budalaštine su mi postajale sve naivnije i apsurdnije, a film koji mi je na pravi način otvorio oči ka tmurnom svijetu tinejdžera bio je Clarkov i danas kontroverzni ”Kids” (1995).

Umišljeni bogataši s Beverly Kidsa su se mogli pokriti ušima spram ‘Sodomi i Gomori’ u kojima su živjeli ovi klinci. Seks, droga, alkohol, nasilje, AIDS… you name it! Bilo je to jedno zastrašujuće gledateljsko iskustvo. Danas, nekih 20 i kusur godina kasnije, ti isti Clarkovi ‘klinci’ u određenim segmentima djeluju gotovo nedužno spram akterima HBO-ove hit serije ”Euphoria”. Zašto? Provjerite u ostatku osvrta.

Centralni lik serije je Rue Bennett (Zendaya), sedamnaestogodišnja bivša ovisnica koja uz velike napore i polovičan uspjeh pokušava odoljeti svojim lošim narkomanskim navikama.

Njene srednjoškolske kolege i kolegice su okupirane svojim standardnim problemima poput seksa, tulumarenja i ogovaranja drugih, dok ju je majka na određen način sa svojim prezaštitničkim ponašanjem i krivim procjenama usmjerila ka načinu života koji je umalo došao glave. U tom suludom svijetu nerazumijevanja i autodestruktivnosti, Rue kao svoju najsvjetliju točku i razlog za življenje pronalazi u Jules (H. Schafer), transrodnoj djevojci koja se nedavno doselila u njezin gradić i školu… 

To bi bilo dovoljno što se tiče same radnje. Eh sad. Mnogi će se pitati što ova serija ima novog za ponuditi, a da slično do sad nisu mogli vidjeti u hrpetini sličnih filmova ili serija? Paaa… prije svega bih naglasio hiperrealizam, stilski pristup i odličnu glumu (Zendaya debelo prije svih ostalih). Gledajući na ovu seriju iz današnje perspektive oca i nešto zrelije i mudrije osobe, mogu reći da sam je*eno šokiran!

Da su ‘milenijalci’ otišli kvragu, bilo mi je jasno još odavna, ali da su ovako duboko zaglibili…ufff. Znači, u seriji koja u prvoj sezoni broji 8 epizoda, ti srednjoškolci niti jednog trenutka nisu svoju pažnju poklanjali idejama o budućnosti, a kamoli tamo nekom učenju.

Njima su u prvom planu seks, droga i alkohol, a sve to moraju znati baš svi pa gotovo svaki svoj nemoralni čin objavljuju na društvenim mrežama. S druge strane, pojam pravog prijateljstva im je prava nepoznanica i na tom polju se najmoralnijom osobom paradoksalno pokaže lik od kojeg bi to najmanje očekivali (diler Fezco).

Ispod prljave površine prekrivene neviđenim prizorima eksplicitnog seksa i drogiranja, dadu se iščitati pravi problemi današnjih generacija, a to su prvenstveno ovisnosti o drogama (uglavnom sintetičkim i lako pristupačnim), alkoholu i društvenim mrežama, seksualno zlostavljanje, roditeljsko zanemarivanje, neželjena trudnoća, pedofilija i apatija (među ostalima). Autor serije Sam Levinson (sin slavnog redatelja Barrya) inspiraciju je pronašao u istoimenoj izraelskoj seriji iz 2012. koja je također pratila skupinu mladih ljudi, ali isto tako je ubacio i mnoge stvari kojima je svjedočio ili ih i sam iskusio.

Za mnoge (prije svega roditelje) će gledanje ove serije biti jedno traumatično i bolno iskustvo zbog kojeg će se još i više brinuti o budućnosti svoje djece, dok će neke tinejdžere možda natjerati na razmišljanje. Sve u svemu, jaaako kontroverzna serija s vrlo izglednom drugom sezonom koju ne preporučujem baš svakom, a pogotovo ne onima koji se groze bezbrojnih prizora penisa, golišavih tijela i nekih uistinu odvratnih stvari.