Vođe hongkonškog pokreta Occupy odbacuju optužbe za remećenje javnog reda

Occupy, prosvjedi, demokracija
Wikipedia
Trojica vođa hongkonškog prodemokratskog pokreta Occupy koji je tri mjeseca u 2014. paralizirao dijelove toga grada pod kineskom upravom, odbacila su u ponedjeljak optužbe koje im se stavljaju na teret na suđenju u bivšoj britanskoj koloniji vraćenoj Kini koja se bori za očuvanje građanskih sloboda i autonomije.

Profesor prava Benny Tai (54), umirovljeni sociolog Chan Kin-man (59) i umirovljeni pastor Chu Yiu-ming (74) optuženi su za urotu i poticanje na remećenje javnog reda.

Suđenje svjedoči o napetostima u bivšoj britanskoj koloniji jer su optuženi prodemokratski aktivisti prosvjedovali protiv pokušaja kineske Komunističke partije da ograniči građanske slobode i autonomiju Hong Konga.

Svakom optuženom zapriječena je kazna od najviše sedam godina zatvora.

Šest drugih vođa, a među kojima su dva zastupnika, također su optužena za remećenje javnog reda na suđenju koje bi trebalo potrajati oko 20 dana.

Kako bi pokazali privrženost demokraciji, devetero optuženih te više od 100 njihovih pristaša nosili su žute kišobrane, a upravo su kišobrani simbol pokreta. Ispred sudnice pristaše su pozdravljali pljeskom i uzvicima.

Pozivali su na “stvarno univerzalno pravo glasa” i na ukidanje “političkog progona” za osobe koje su sudjelovale u mirnoj kampanji građanskog neposluha.
Svih devet optuženih odbacuje optužbe, a među njima je i Raphael Wong koji je izvikivao “želim univerzalno pravo glasa”.

Chan je najavio prošli tjedan da će ići u prijevremenu mirovinu s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu kako bi izbjegao da bude otpušten s posla.

Tai je za Reuters izrazio nadu da će suđenje biti mogućnost da se “ponovno potakne (demokratski) duh naroda”.

Hong Kong je vraćen pod kinesku upravu 1997. godine prema formuli “jedna zemlja, dva sustava”, s jamstvom visokog stupnja autonomije i sloboda kakve ne uživaju građani u matičnoj zemlji Kini, a što uključuje slobodu govora i pravo na prosvjed.

Kritičari, uključujući strane vlade i poslovne ljude te aktiviste, tvrde da ta jamstva sve više zvuče kao šuplja fraza.