Višemjesečni pregovori o Brexitu rezultirali prijelaznim sporazumom

David Davis i Michel Barnier / Flickr
Nakon višemjesečnih pregovora postignut je dogovor britanskih i europskih pregovarača

Tranzicijsko razdoblje slučaja Brexit bilo je obilježeno pregovorima između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. Nakon nešto manje od dvije godine, pregovaračke strane postigle su dogovor. Velika Britanija će ostati u okviru europskih gospodarskih struktura te na taj način izbjeći potencijalnu ekonomsku krizu, do njezina formalna izlaska iz europskog bloka u ožujku sljedeće godine.

Informacije o prijelaznom sporazumu objavljene su na konferenciji za medije u Brusselsu u ponedjeljak, kada su predstavnik Britanije David Davis te njegov kolega predstavnik Europske Unije, Michel Barnier taj korak opisali kao odlučujući korak prema Brexitu. No, konačna odluka o povlačenju Velike Britanije bit će donesena ove godine te ona još uvijek nije sigurna.

Jedna od glavnih tema pregovora bila je granica između Sjeverne Irske i Irske

Važan predmet pregovaračkog stola bilo je pitanje granice između Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva te Irske koja će ostati u Europskoj uniji. Međutim, kako bi se postigao prijelazni sporazum, Britanska vlada morala je odstupiti od prvotne težnje premijerke Therese May. Naime, May je ranije ove godine zagovarala ideju da će prava građana koji dolaze iz drugih zemalja EU tijekom tranzicijskog razdoblja biti drugačija od onih koji se već nalaze u zemlji.

Predstavnik pregovaračke strane EU, Barnier kazao je kako se tranzicijski sporazum ne može smatrati pravno obvezujućim sve dok se sporazum o povlačenju Britanije ne ratificira, što bi u slučaju pitanja o granici na sjeveru značilo kako obje strane nastoje izbjeći uspostavljanje kontrole granica i njezinih kontrolnih točaka. No, iako sporazum nije pravno obvezujući, važan je za vladu premijerke May, jer će na taj način tvrtke moći ublažiti neizvjesnost Brexita te će moći planirati budućnost s povjerenjem.

Tranzicijsko razdoblje omogućit će Velikoj Britaniji planiranje budućih trgovinskih veza s blokom

Tijekom tranzicijskog razdoblja Velika Britanija ima mogućnost pregovora i potpisivanja trgovinskih sporazuma diljem svijeta čime bi iskoristila jednu od najvećih prilika Brexita. Ipak, većina stručnjaka se slaže oko toga kako druge zemlje, prije potpisivanja bilo kakvih sporazuma i dogovora, žele znati ishod pregovora Velike Britanije i Europske unije. U međuvremenu, politička situacija u Velikoj Britaniji je i dalje nestabilna, a namjera vlade da napusti carinsku uniju s EU biti će skori predmet rasprava u parlamentu.

Keir Starmer, glasnogovornik oporbene Laburističke stranke, poziva britansku vladu na prioritet pregovaranja o konačnom sporazumu koji će štititi poslove, gospodarstvo i dati jamstvo kako kontroliranje granica u Sjevernoj Irskoj neće biti. “Ovaj sporazum mogao je biti potpisan prije nekoliko mjeseci, ali ministri su izgubili vrijeme boreći se sami sa sobom, održavajući pregovore o ciljevima koji nisu uspjeli postići te su provodili nepromišljene odluke”, kazao je Starmer.

Izvor: The New York Times