Univerzalni osnovni dohodak u SAD-u

Flickr
Posljednjih nekoliko mjeseci velikani poput Elona Muska i Richarda Bransona podržali su ideju univerzalnog osnovnog dohotka u SAD-u

Sustav pod nazivom UBI (Universal Basic Income) obećava redovitu uplatu svakom živućem stanovniku. Nakon provedenog istraživanja Rooseveltov institut došao je do zaključka kako bi provedba UBI sustava u SAD-u mogla imati vrlo pozitivan učinak na ekonomiju.

U istraživanju bilo je uključeno proučavanje tri zasebna prijedloga. Jedan od ta tri bio je “Osnovni dohodak” u iznosu od 1000 dolara mjesečno koji bi se uplaćivao na račune svih punoljetnih stanovnika. Drugi prijedlog bio je uplaćivanje 500 dolara mjesečno svim punoljetnim stanovnicima, dok je treći prijedlog bio uplaćivanje 250 dolara mjesečno svim roditeljima u obliku dječjeg doplatka.

Zaključak istraživanja je sljedeći: što je veći iznos UBI-a, to je značajniji pozitivni ekonomski utjecaj koji UBI ima. Osnovni dohodak od 1000 dolara povećao bi gospodarstvo u 8 godina za čak 12,56%. Taj postotak mogao bi se odraziti i na bruto domaćem proizvodu koji bi u tome slučaju iznosio 2,48 trilijuna dolara.

Istraživači su pretpostavili kako će UBI u SAD-u biti financiran povećanjem saveznog deficita. Također, istražili su i potencijalni učinak financiranja povećanjem oporezivanja kućanstava, no utvrdili su da je ta opcija manje učinkovita.

Druga strana priče

Povećana upotreba umjetne inteligencije i automatizacija na radnom mjestu mogu značiti manjak posla u budućnosti. Zagovornici UBI sustava kažu kako bi mogao itekako pomoći društvu da izbjegne probleme koje bi manjak posla mogao prouzročiti.

Max Sawicky, bivši ekonomist Instituta za ekonomsku politiku, tvrdi kako osnovni dohodak neće riješiti temeljne probleme kao što su nedovoljna minimalna plaća i nedostatak podrške sindikatima.

Osim toga, restrukturiranje socijalne pomoći u stipendiju koja se daje svim odraslim osobama može otežati pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Joseph Stiglitz, ekonomist, nobelovac i savjetnik škotske vlade, ukazao je kako Škotska dijeli iste probleme. U intervjuu za BBC News, Stiglitz je rekao da program možda neće biti najbolji način korištenja raspoloživog novca.

“Treba li se oskudni novac iskoristiti kako bi svi dobili osnovnu količinu ili bi trebali biti usmjereni na one koji imaju posebne potrebe? Mislim da treba biti određeno ciljanje “, rekao je.

Najveća prepreka za uvođenje UBI-a u SAD-u je činjenica da projekti ovakve vrste još niti jednom nisu uspješno provedeni.

Poticaj od 2,5 trilijuna dolara predviđen sa strane Rooseveltovog instituta mogao bi biti postignut samo ako bi se SAD obvezale da svakoj odrasloj osobi uplate određenu svotu svakog mjeseca sljedećih 8 godina, a to je prilično velika obveza za nešto što može ili ne mora biti isplativo.

Izvor: futurism