Susret dviju Koreja – je li Sjever uistinu spreman na promjene?

Južna Koreja, Sjeverna Koreja, Moon, Kim Song UN
Foto: Pixabay
Oči političkog svijeta sutra će biti uprte na Korejski poluotok. Delegacije dviju Koreja sastaju se na inter-sumitu te se mnogi nadaju da će zaključak summita donijeti formalni mir nikad završenom 68godišnjem ratu. Mjesto sastanka je više nego simbolično, u demilitarizacijskoj zoni, na 38. paraleli, mjestu početka i završetka nikad formalno završenog rata.
Povijesni summit

Kako su i same države najavile, 27. travnja održat će se inter-summit delegacija dviju Koreja. Ovaj povijesni susret nastavak je zatopljavanja odnosa između dviju država, započet sudjelovanjem Kim Jong Un-a na ovogodišnjim zimskim olimpijskim igrama, održanim u južnokorejskom Pyeongchangu. Dok Južna Koreja šalje čitav državni vrh, predvođen predsjednikom Moonom, zasad je jedino sigurno da će Sjevernu Koreju predstavljati Kim Jong Un, uz izvjesno sudjelovanje njegove sestre Kim Yo-Jong, koju smo imali priliku vidjeti tijekom sjevernokorejskog posjeta Kini i zimskim olimpijskim igrama. Sastanak se održava u Kući Mira, u selu Panmunjom, smještenog u demilitarizacijskoj zoni.

Što očekivati?

Iako se Južna Koreja i njen vojni partner SAD zalažu za ubrzanu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, većina analitičara drži da ovaj summit neće dovesti do sporazuma dviju zemalja po tom pitanju. Željeni rezultat sastanka svakako bi bilo formalno okončanje rata na Korejskom poluotoku, završenog 1953. utvrđenjem granice i demilitarizirane zone na 38. paraleli. Ovaj sastanak svakako je značaj za mještane sela u demilitarizacijskoj zoni s obje strane granice jer bi normalizacija odnosa i smanjenje ili ukidanje DMZ uvelike doprinijelo porastu sigurnosti i kvalitete života na tom području. Koraci normalizacije poduzeti su i prije sastanka, kada je Koreja nedavno odlučila maknuti zvučnike koji su puštali propagande poruke.

Igre velikih igrača – summit kao uvertira u sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong Un-a

Prije svega dva mjeseca, Kim Jong Un je nenajavljeno posjetio Kinu, napravivši prvi inozemni posjet od dolaska na vlast 2011. Iako se posjet činio iznenadnim, on je u sklopu sutrašnjeg sastanka itekako politički i diplomatski logičan. Kina je već dugo vremena jedini politički saveznik Sjeverne Koreje i uspješna brana od strogih sankcija koje Zapad, predvođen američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, želi nametnuti Sjevernoj Koreji. Kina s druge strane, preko Sjeverne Koreje održava svoj utjecaj na korejskom poluotoku i jača vanjskopolitičku poziciju, uspješno braneći Kimov režim od zapadnih pritisaka.

S druge strane, ovaj summit, uvertira je u najavljen sastanak Donalda Trumpa i Kim Jong Un-a, te je SAD-u dobar uvid koliko je ovo iznenadno otvaranje Sjeverne Koreje iskreno i koliki se pritisak može staviti na Kim Jong Un-a u svezi zahtjeva za denuklearizacijom te zemlje.

Denuklearizacija – pravi fokus razgovora koji tek slijede

Iako je svaka normalizacija odnosa dviju Koreja dobrodošla, što za svjetski mir, što za same stanovnike tih dviju zemalja, jasno je da formalno zaključenje mira i postepeno ukidanje DMZ nije fokus očito još niza razgovora Sjeverne i Južne Koreje. Najava prestanka nuklearnih testova i zatvaranje postrojenja za izvođenje istih otvorila je mogućnost razgovora SAD-a i Sjeverne Koreje, iako su te zemlje još donedavno bile na rubu rata. Mnogi sumnjaju u naglu promjenu retorike sjevernokorejskog predsjednika i sutrašnji sastanak će svakako djelomično demistificirati namjere Kim Jong Un-a. Dolazak u vanjskoj politici nepredvidivog i naglog Donalda Trumpa zasigurno je smanjio manevarski prostor Kim Jong Un-u. Zaoštravanje sukoba i eventualni rat na Korejskom poluotoku uz brojne žrtve doveo bi i do pada režima na što Kim Jong Un u ovom trenutku nije spreman. Određen pritisak  stvarala je i Kina, bojeći se da bi otvoreni vojni sukob smanjio rast njenog utjecaja na tom području. No naivno bi bilo očekivati potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje koja bi time izgubila polugu moći u pregovorima za ekonomski i vojno superiornim susjedima i SAD-om. Izgledno je za očekivati duge i nestabilne pregovore, slične onima koje SAD i Zapad upravo vode s Iranom.