SpaceX lansira prve probne satelite koji će cijeli svijet povezati brzim internetom

Wikimedia Commons
Prva dva prototipa bit će lansirana u orbitu prije kraja veljače

Elon Musk već neko vrijeme planira lansirati više od 4000 satelita niske orbite koji će cijelom svijetu osigurati internet velike brzine. Iako tehničke karakteristike satelita još uvijek nisu otkrivene javnosti, kompanija je najavila da će prva dva prototipa biti lansirana u orbitu već ovog vikenda.

Potpredsjednik odjela za satelite SpaceX-a prošle je godine priopćio američkom Kongresu da tvrtka namjerava lansirati prva dva satelita krajem 2017. ili početkom 2018. godine. Ukoliko probno lansiranje doživi uspjeh, prvi funkcionalni satelit mogao bi biti odaslan u orbitu već sljedeće godine.

U priopćenju poslanom FCC-u, SpaceX je najavio da će dva eksperimentalna satelita, nazvana Microsat-2a i -2b, biti lansirana u sklopu jedne od raketa Falcon 9, koja će usto ponijeti i nadgledni satelit Paz u vlasništvu španjolske vlade. U međuvremenu je SpaceX pomaknuo lansiranje prototipa na 21. veljače kako bi se stigle provesti sve završne pripreme.

SpaceX planira odaslati sve internet-satelite u orbitu do 2024. godine. Cijeli projekt stajat će kompaniju oko 10 milijardi dolara, ali Musk očekuje da će ovo pozamašno ulaganje ubrzo dovesti i do znatnog profita kojeg planira usmjeriti u svoj drugi revolucionarni projekt – naseljavanje Marsa.

Izvor: Engadget