Slovenski Pipistrel u Kini otvara tvornicu zrakoplova vrijednu 1 milijardu eura

CambridgeBayWeather / Commons
Nakon norveškog i indijskog tržišta, slovenska kompanija osvaja i Kinu

Slovenski proizvođač ultralakih zrakoplova Pipistrel počinje graditi tvornicu u gradu Jurong u Kini. Uz tvornički pogon i zračnu luku, Pipistrel će s novim kineskim partnerom podignuti i stambeni kompleks s trgovačkim centrom. Ukupna površina zemljišta iznosi 135 hektara, pri čemu 53 otpada na stambenu gradnju.

Pipistrel je s kineskim partnerom povodom novog projekta osnovao tvrtku u kojoj ima 51 posto udjela, dok Kinezi drže 49 posto, piše Poslovni dnevnik. Suvlasnik i direktor slovenske kompanije Ivo Boscarol objavio je da je kineski partner osigurao i dodatne vanjske investitore koji su uložili u veliki projekt, ukupno vrijedan preko milijardu eura. Pipistrel će sam uložiti oko 350 milijuna eura.

Nova slovensko-kineska kompanija planira uskoro pokrenuti pet tvrtki kćeri vezanih uz različite sastavnice projekta: izgradnju zračne luke, proizvodnju zrakoplova, upravljanje zračnom lukom, školovanje pilota te gradnju poslovno-stambenog kompleksa.

U Kini će uskoro niknuti nekoliko pogona za proizvodnju Pipistrelovih zrakoplova koji su plasirani na dvanaest tržišta, uključujući i kinesko. Slovenski proizvođač je s gradom Jurong potpisao ugovor na osam godina koji podrazumijeva i izgradnju aero-turističkog parka.

Suradnja s Kinom samo je zadnji veliki iskorak Pipistrela na međunarodna tržišta. Slovenski proizvođač trenutno razvija letjelicu za Uber, osigurao je veliki posao u Indiji te će uskoro proizvoditi električne zrakoplove za Norvešku.