Sirija: otvorena birališta na lokalnim izborima

Sirija
Foto: Wikipedia
Birališta na prvim lokalnim izborima od 2011. u dijelovima Sirije koja su pod kontrolom snaga predsjednika Bašara al Asada otvorena su u nedjelju, izvijestila je državna novinska agencija Sana.

“Birališta su otvorena za građane kako bi glasovali i izabrali svoje predstavnike u lokalnim vijećima”, navela je Sana. “Više od 40.000 kandidata natječe se za 18.478 mandata u svim pokrajinama”, dodaje se.

Sirijska državna televizija prenijela je snimke birača u Damasku i u obalnim utvrdama Tartusu i  Latakiji kako ubacuju glasove u plastične kutije uz nadzor izbornih povjerenstava.

Sirijske snage sada kontroliraju oko dvije trećine zemlje nakon niza vojnih uspjeha proteklih mjeseci uključujući i oko Damaska i na jugu zemlje.

Glasovanje je organizirano i u dijelovima zemlje koji su nedavno vraćeni pod središnju vlast.

Novoizabrani vijećnici imat će veće ovlasti od svojih prethodnika posebno vezano uz obnovu zemlje i urbani razvoj.

Lokalni izbori u Siriji održani su u prosincu 2011., samo devet mjeseci prije izbijanja sukoba u kojemu je život izgubilo više od 360 tisuća ljudi, dok su milijuni prognani.

Parlamentarni izbori održani su 2016. godine, a predsjednički 2014. na kojima je Asad osvojio novi sedmogodišnji mandat.